Skärpta regler för ammunition

Stockholm (JJ) Från och med nästa år är det slut med att förvara ett fritt antal patroner i hemmet. Max två kilo krut blir den totala mängden som får finnas i en bostad. Ett stort problem för intresserade jägare och en katastrof om det är flera jägare i familjen.

Räddningsverket har nyligen uppdaterat sina föreskrifter från 1949 där några regler för förvaring i hemmet inte fanns tidigare. Enligt Räddningsverket är dagens hotbild i samhället större och stölder behöver förhindras. Räddningsverket anser att en jägare klarar sig med ett ammunitionslager som omfattar max två kilo krut. Omräknat i patroner handlar det om 500 hagelskott 200 studsarpatroner för övning och 100 patroner för jakt.

Katastrof
För de som är intresserade av skytte och bor i glesbygder torde det bli enormt kostsamt att resa till vapenhandlaren varje vecka för att köpa ammunition. För en jägare med full vapengarderob, handladdning och skytte som hobby blir hobbyn i stort sett omöjlig att genomföra. För den stackare som har hustru och hemmavarande ungdomar som jagar får man förmodligen lotta om vem som ska skjuta och vem som ska åka till vapenhandlaren för att införskaffa mer ammunition.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser