Skärpta regler för ammunition

Stockholm (JJ) Från och med nästa år är det slut med att förvara ett fritt antal patroner i hemmet. Max två kilo krut blir den totala mängden som får finnas i en bostad. Ett stort problem för intresserade jägare och en katastrof om det är flera jägare i familjen.

Räddningsverket har nyligen uppdaterat sina föreskrifter från 1949 där några regler för förvaring i hemmet inte fanns tidigare. Enligt Räddningsverket är dagens hotbild i samhället större och stölder behöver förhindras. Räddningsverket anser att en jägare klarar sig med ett ammunitionslager som omfattar max två kilo krut. Omräknat i patroner handlar det om 500 hagelskott 200 studsarpatroner för övning och 100 patroner för jakt.

Katastrof
För de som är intresserade av skytte och bor i glesbygder torde det bli enormt kostsamt att resa till vapenhandlaren varje vecka för att köpa ammunition. För en jägare med full vapengarderob, handladdning och skytte som hobby blir hobbyn i stort sett omöjlig att genomföra. För den stackare som har hustru och hemmavarande ungdomar som jagar får man förmodligen lotta om vem som ska skjuta och vem som ska åka till vapenhandlaren för att införskaffa mer ammunition.

AKTUELLT

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Annonser