Skärper kraven på björnjägarna

Sundsvall (JJ) Länsstyrelsen i Västernorrland anser att björnjakten bitvis bedrivs både oetiskt och olagligt och nu skärper man tonen mot björnjägarna.

I takt med att björnstammen blivit större har också jakt på björn blivit vanligt. Ifjol sköts till exempel 269 björnar varav 21 i Västernorrland.. Samtidigt har jakten utvecklats i en riktning som fått länsstyrelsen att reagera.

– Man använder motorfordon och genskjuter viltet på det viset, vilket är förbjudet vid all jakt. Man använder för många hundar på en och samma björn och hetsar den. Det är en avart inom björnjakten som inte ska få förekomma, säger Lars Wiklund på länsstyrelsen i Västernorrland.

– Det kan finnas avarter, som överallt annars, men vi har inte problem med etiken, säger Sven Norgren som representerar Jägareförbundet Mitt Norrland till SVT Västernorrland.

AKTUELLT

Stövarjägare samlar in pengar mot barncancer

Växjö (JJ) Stövarjägare samlar in pengar för kampen mot barncancer. – Det har blivit en stor succé och vi kör den 3 februari i år. Vi siktar på att samla in kanske 100 000 kronor, säger en av initiativtagarna, Bengt Lindell i Jaktjournalens webbradio.

Uppdaterad: Jakt på en varg till i Dalarna

Dalarna (JJ) Skabbvargen som fälldes i Flatenreviret räknas inte in i licensen. Därför blir det jakt på en varg till. Men ambitionen har inte varit att tömma reviret, säger Jonas Bergman på länsstyrelsen i Jaktjournalens webbradio.

Nya rekordsiffror för Jaktjournalen

Kungsbacka (JJ) Utvecklingen går framåt för Jaktjournalen som idag kan presentera rekordsiffror både för tidningen och hemsidan. – Jättekul att landets jägare uppskattar det vi gör, säger chefredaktör Holger Nilsson.

Annonser