Skärp er och ändra lagen nu!

I somras var jag, trot om ni vill, på stranden och badade med familjen. Vet inte riktigt hur många mobilkameror jag såg i händerna på andra solande typer men jag är rätt säker på att min blekfeta kropp hamnat på Instagram eller Facebook. Inte som huvudobjekt men lite halvanonymt flanerandes i bakgrunden.

– Älskling, lägger du ut filten så heller jag upp kaffet. Den här fina platsen måste vi besöka igen. Foto: Per Jonson

Jag håller nu på att skriva ihop en protest som jag ska skicka till EU-kommissionen. Ska man inte ens kunna hämta sin post i brevlådan utan att riskera att hamna på webben.

Sociala medier måste förbjudas, eller åtminstone borde krav införas på att mobilbilder som publiceras på nätet måste vara tagna max en halvmeter från marken och i korrekt vinkel snett neråt. Dessutom får bilder endast tas under en strikt begränsad tid under dygnet, säg 06.00–06.30.

Idioti

Ja, ni förstår säkert vad jag vill komma till. Svensk lagstiftning kring åtelkameraanvändning är ju helt sjuk! Jag kan inte förstå att det ska vara problem över huvud taget. Framför allt inte när våra grannländer i öster och väster inte anser att det är ett problem. Gubbar och kärringar som råkar sätta sig ner och skita under bärplockarturen tycker väl det är lika genant att hamna på bild i Finland och Norge? Mest genant torde det i och för sig bli för åtelkameraanvändaren när denne går igenom sitt minneskort.

Obekymrade

En annan sak som är rätt märklig är ju att kameraförsäljningen inte påverkas alls av åtelkameraförbudet. Hur många går igenom processen med att söka tillstånd för sin kamera? Sannolikt kan dessa räknas på mina tio fingrar och då står väl länsstyrelserna själva för majoriteten. De kan ju inte inventera vilda djur utan lagen på sin sida. Tänk om de kunde nyttjat den viltövervakningspotential som finns där ute i de djupa skogarna. Populationerna hade sannolikt ökat rejält.

”Nä, det lodjuret finns inte. Du hade ju inte tillstånd för din kamera.”

Vi jägare då. Vi bryr oss inte om att vår bevakning av vildsvinsåteln är straffbar. Leif GW Persson sa för en tid sedan i något program på tv att man kan skilja på juridisk rätt och folklig rätt. Alltså, vad vi anser behöver inte alls överensstämma med vad juridiken anser.

I det här fallet är det solklart. Jag tror inte att någon jägare definierar sig som kriminell!

Bakslag

Riksdagen har ett par gånger de senaste åren lyft frågan om det ska bli juridiskt och byråkratiskt enklare att använda åtelkameror men varje gång förslag till ny lagstiftning dykt upp har skrivningarna varit så långt ifrån verkligheten att man kan tro att författarna aldrig satt sin fot i skogen. Förslagen till användarregler har ju rent ut sagt varit skrattretande.

Nu senast i somras drog regeringen tillbaka ett förslag som skulle göra det lättare för vildsvinsjägare att hålla koll på trafiken till åteln. Motiveringen från regeringen var att människor använder skogen för rekreation och inte vill bli fotograferade där.

Nog för att skogarna kan vara trevliga att hänga i men inte fan skulle jag ha picknick på en åtel. Det finns garanterat mer pittoreska områden att campera på.

Finner det också rätt motsägelsefullt att skogen skulle vara mer integritetskränkande att bli fotograferad i än i till exempel en butik eller på ett torg eller varför inte på en bakgata där man vill passa på att rätta till boxershortsen som skär in i röven.

Nä, våra beslutsfattare bör göra om och göra rätt. I annat fall lägger jag min sommarbadskrivelse på posten direkt. Jag som jägare kränks ju när jag befinner mig på badstranden.

AKTUELLT

Lurade jägare överklagar polisbeslut

Skåne (JJ) Christoffer Frank och de andra jägarna, som lurats på jakt de betalat för, överklagar nu polisens beslut att inte inleda förundersökning. – Härvan sväller – nu är vi 14 personer som betalat för jakt, berättar Christoffer Frank.

Nytt besked om Rackstadvargarna idag

Värmland (JJ) Varg nummer två fälldes på torsdagen i skyddsjakten i Rackstadreviret i Västra Ämtervik. – Vårt mål är att få bort alla vargarna i området. Jag väntar besked från länsstyrelsen i dag, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna.

Kritik mot järvinventering

Norrbotten (JJ) Sju samebyar i Norrbotten kritiserar länsstyrelsens inventering av järv. Spårförhållandena har varit dåliga och spårarna har missat järvar, menar företrädare för samebyarna.

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser