Skånska skogsägare kritiska till kronviltsutvecklingen

Skåne (JJ) Skogsskador åstadkomna av kronvilt har aldrig varit större i Skåne. Det menar skogsstyrelsens skadesamordnare i Skåne, Stig Hermansson.

– Problemen har aldrig varit större än nu. Vi måste få till en balans mellan klövvilt och deras tillgång på foder och då handlar det bland annat om att minska kronhjortsstammen, säger Stig Hermansson till Skogseko.

I den nyligen klubbade förändringen i jaktförordningen tillåts en mer intensiv skyddsjakt på kronvilt. Skåne är dock undantaget.

Tidningen Skogseko rapporterar att skadorna på granbestånd i Skåne accelererat de senaste året och att det nu till och med är svårt med lövföryngring på sina håll.

– Vi har slutat att plantera gran eftersom alla träd får betesskador, säger Övedsklosters ägare Hans Ramel.

Även Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist är kritisk till viltskadorna.

– Det är inte rimligt att träd inte kan växa i våra skogar på grund av viltskador, säger han till Skogseko.

AKTUELLT

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Annonser