Skånska skogsägare kritiska till kronviltsutvecklingen

Skåne (JJ) Skogsskador åstadkomna av kronvilt har aldrig varit större i Skåne. Det menar skogsstyrelsens skadesamordnare i Skåne, Stig Hermansson.

– Problemen har aldrig varit större än nu. Vi måste få till en balans mellan klövvilt och deras tillgång på foder och då handlar det bland annat om att minska kronhjortsstammen, säger Stig Hermansson till Skogseko.

I den nyligen klubbade förändringen i jaktförordningen tillåts en mer intensiv skyddsjakt på kronvilt. Skåne är dock undantaget.

Tidningen Skogseko rapporterar att skadorna på granbestånd i Skåne accelererat de senaste året och att det nu till och med är svårt med lövföryngring på sina håll.

– Vi har slutat att plantera gran eftersom alla träd får betesskador, säger Övedsklosters ägare Hans Ramel.

Även Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist är kritisk till viltskadorna.

– Det är inte rimligt att träd inte kan växa i våra skogar på grund av viltskador, säger han till Skogseko.

AKTUELLT

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser