Skånsk lantbrukare får skyddsjaga dovvilt

Kvidinge (JJ) En lantbrukare i Kvidinge har getts rätt av länsstyrelsen till skyddsjakt på de dovhjortar som äter upp hans grödor.

Trots att stora mängder vilt rört sig i området under jaktsäsongen har lantbrukaren inte lyckats skjuta särskilt många eftersom djuren kommer ner till åkrarna för att äta senare på kvällarna än den tillåtna jakttiden.

Beslutet ger lantbrukaren rätt att frångå de vanliga restriktioner som råder kring jakten av hjort, som att man bara får jaga dovvilt under dygnets ljusa timmar. Hund får användas för att i första hand driva viltet från odlingsfälten. Högst fem ungdjur får skjutas, dräktiga hindar är undantagna från skyddsjakten.

AKTUELLT

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

OK till lodjursjakt i vinter

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket ger klartecken till länsstyrelserna att besluta om licensjakt på lodjur. Vinterns inventeringar ska ha visat att lodjursstammen är nästan exakt lika stor i år som förra året.

Annonser