Skånevarg fastnade på film

Skåne (JJ) Länsstyrelsen i Skånes viltkameror har för första gången lyckats filma en varg. Vargen gick förbi kameran som var uppsatt norr om Lönsboda den 24 februari.

– Allt tyder på att det är samma varg som har rört sig i området under en längre tid. Vi har också säkrat en spillning från vargen, som vi har skickat iväg på analys. Snart får vi veta vargens kön och var den kommer ifrån, säger Nils Carlsson, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen Skåne i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsen Skåne har tillstånd att sätta upp högst 20 övervakningskameror i naturen för att kartlägga rovdjurs rörelser i Skåne. Det rör sig om så kallade åtelkameror, som får vara uppsatta i högst två veckor på samma plats. Om människor fastnar på bild raderas de från filmen.

 

 

 

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Annonser