Skandulv föreslår att mellan 20 och 29 vargar ska skjutas!

Vargforskarna vid Skandulv har i en rapport till Naturvårdsverket föreslagit att mellan 20 och 29 vargar kan skjutas i vinter under licensjakten.

Skandulvs rapport väger tungt när Naturvårdsverket senare ska ta beslut om tilldelningen. Enligt forskarnas beräkningmodell bör 20 vargar skjutas vid en tillväxttakt på 13 procent, och 29 vargar vid en tillväxttakt på 19 procent.
Enligt Skandulv kommer vargstammen då ligga på omkring 200 individer till våren, alltså efter efter jakt och efter övrig dödlighet under vintern.

Vinterns varginventering har ännu inte kunnat slutföras, men man vet redan att det finns mellan 243 och 252 vargar i landet. Målsättningen är 200 vargar.

I fjol fälldes 28 vargar, men 27 var tilldelade och en varg för mycket sköts i Dalarna.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser