Skandinaviens tyngsta björn märkt

Gällivare (JJ) I början av april märktes den största björnen hittills i Skandinavien. Vågen stannade på 265 kilo men då låg fortfarande båda baktassarna i marken. Björnen var så tung att de som skulle lyfta honom sjönk ner i mossen. Björnen märktes på Gällivare skogssamebys marker.
Björnhannen som nu går under namnet Amas i det skandinaviska björnprojektet, kommer väga över 350 kilo till hösten. Foto: Privat.

Det Skandinaviska björnprojektets märkningar av björn pågår för fullt i Gällivare skogssameby. Lars Thomas Persson, renskötare som deltar i projektet berättar att den enorma björnen som märktes hade 19 centimeter breda framramar och 29 centimeter långa bakre ramar.

– Det var svårt att får halsbandet att räcka runt nacken. Vi fick skarva det två gånger, säger han.

Men Amas är inte ensam om att vara en rejäl björn i området. I går märktes ytterligare en riktigt stor hanne. Den hannen vägde 235 kilo.

– Förra året försökte vi få en av de stora björnarna under jakt men det är svårt. De har mycket erfarenhet och det är ingen slump att de blivit så här stora. Vi uppskattar deras ålder till mellan 15 och 20 år, säger Lars Thomas Persson.

Björnjakten utanför Gällivare ställer stora krav på jägare och hundar. Förra hösten fick samerna god hjälp av Remi Olsen och hans duktiga plotthundshane Mack. Trots att det var hundens första säsong som björnhund i Sverige fungerade han klanderfritt.

– Vi hade en stor hona som vi sökt efter i tre år. I höstas hade hon rivit upp en grop i sanden där det låg renkadaver. Mack släpptes där och spårade björnhonan fyra kilometer, därefter simmade han över en strid älv på 40 meter och fortsatte spåra ytterligare två kilometer innan det blev ståndarbete. Hon var riktigt elak innan hon sköts. Honan vägde 205 kilo, säger Lars Thomas Persson.

I Gällivare skogssameby river björn mellan 45 och 50 procent av renkalvarna under våren. Det är enorma skador för renskötarna. Den ersättning som staten betalar ut till samebyn är 50 000 kronor för björnrelaterade skador på ren. Bara i en av fyra områden inom samebyn uppskattas björnskadorna per år till mellan 600 000 kronor och 800 000 kronor.

– Myndigheterna säger att björnstammen börjar vika i Norrbotten men det är otroligt stora vita fläckar på kartan, säger Lars Thomas Persson.

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser