Skäms Karlsson

Holger Nilsson, Chefredaktör
I samma ögonblick som regeringen pre­enterade sin proposition om ny rovdjursförvaltning exploderade vargvär­narna i protester. Svenska regeringen visade äntligen vilja att minska den snabbt växande vargstammen, försla­get är mellan 170 och 270 vargar.Med vårens föryngring har vi nu cirka 500 vargar i landet.
Ett förslag i rätt riktning, även om många jägare och jordbrukare hoppats på betydligt färre vargar.
Trots att forskning visar att Sverige kan ha en livskraftig vargstam på under 200 vargar kom protesterna. Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson tyckte att Sverige skämmer ut sig.
Personligen tycker jag att Karls­son borde skämmas när han inte väger in människans bästa i vargdebatten. Hur han än vänder och vrider kommer det att bli vargjakt i Sverige i framtiden, frågan är bara när och hur stor nivån ska bli.

Osäkert
Det långt ifrån säkert att regeringen får stöd för sitt förslag. Jag sätter en hundring på att problemet med vargförvaltningen kommer att avgöras i EU-domstolen…
För att förslaget ska bli verklighet krävs att både riksdagen och EU-kommissionen god­känner det. Just nu utreder EU-kommissionen förslaget och det kan dröja månader innan ett utlåtande kommer. Men förhoppningsvis går det fortare.
Målsättningen med regeringens förslag är dels att skapa en livskraftig vargstam, dels att ta mer hänsyn till privatpersoner och företag som påverkas negativt av varg och övriga rovdjur.

Vänstern emot
Oppositionspartierna är splittrade och både Vänsterpartiet och Miljöpartiet avvisade för­slaget då man menar att den gynnsamma bevarandestatusen på 170–270 vargar är för lågt. Medan Sverigedemokraterna och socialdemokraterna ser med tillförsikt på förslaget.
Hur detta kommer att sluta står skrivet i stjärnorna. Men en sak är 100 procent säker: ska en livskraftig acceptans för varg skapas i Sverige måste även människans möjlighet att bruka markerna tas i beaktande och bland annat ska ersättning ges fullt ut när rovdjur står för skador.

AKTUELLT

Hamilton överst på tronen

Knistad (JJ) Det blev Jesper Karlsson med sin duktiga hamiltontik Malmbäckaren Foxii som tog hem årets Stövar-SM för rävhundar med en mycket stark elitetta.

Nu drar Stövar-SM för rävhundar igång

Skövde (JJ) Hela helgen vankas stövarfest utanför Skövde. Det är nämligen dags för Stövar-SM för rävhundar 2018. Har du inte chans att bevittna mästerskapet på plats gör vi allt för att du ska få med dig tävlingen ändå.

Annonser