Skador på ungskog i Sörmland och Östergötland

SÖDERMANLAND/ÖSTERGÖTLAND(JJ). Skador på ungskogen är mer omfattande i Sörmland och Östergötland jämfört med övriga landet. Det här visar en kartläggning som skogskoncernen Holmen har gjort. En orsak anses vara brist på betesmarker, vilket gör att djuren istället ger sig på ungskogen.

Enligt Jonnie Friberg på Holmen har antalet vilda djur ökat kraftigt, samtidigt har betesmarkerna minskat.
– Vi har flyginventerat i vinter och vi kom fram till att vi hittade 40-50 kronhjortar per 1000 hektar och det motsvarar kanske 20 älgar per 1 000 hektar. Har man så mycket djur på den ytan räcker betet helt enkelt inte till, säger Jonnie Friberg till SR P4 Sörmland. 

Både älgar och andra vilda klövdjur har ökat under de senaste åren i både Sörmland och Östergötland. Skogsstyrelsen menar att orsaken är stormen Gudrun som lämnade stora kalhyggen med bra tillgång till mat för djuren. 
Friberg pekar på att Holmen under de senaste åren har avverkat lite skog, något som gjort att tillgången på betesmarker minskat. 

Nu ska betesskadorna ha ökat markant i ungskogar i länet. Holmen har gjort en inventering i sina skogar i Sörmland och Östergötland, resultatet visar att ungefär 40 procent av de yngre stammarna har blivit betade.
– På våren ska viltet äta örter och gräs, men nu äter de även barrträd och det tyder på en obalans, säger Jonnie Friberg.
Det här rapporterar SR P4 Sörmland.

0 kommentarer

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser