Skador på ungskog i Sörmland och Östergötland

SÖDERMANLAND/ÖSTERGÖTLAND(JJ). Skador på ungskogen är mer omfattande i Sörmland och Östergötland jämfört med övriga landet. Det här visar en kartläggning som skogskoncernen Holmen har gjort. En orsak anses vara brist på betesmarker, vilket gör att djuren istället ger sig på ungskogen.

Enligt Jonnie Friberg på Holmen har antalet vilda djur ökat kraftigt, samtidigt har betesmarkerna minskat.
– Vi har flyginventerat i vinter och vi kom fram till att vi hittade 40-50 kronhjortar per 1000 hektar och det motsvarar kanske 20 älgar per 1 000 hektar. Har man så mycket djur på den ytan räcker betet helt enkelt inte till, säger Jonnie Friberg till SR P4 Sörmland. 

Både älgar och andra vilda klövdjur har ökat under de senaste åren i både Sörmland och Östergötland. Skogsstyrelsen menar att orsaken är stormen Gudrun som lämnade stora kalhyggen med bra tillgång till mat för djuren. 
Friberg pekar på att Holmen under de senaste åren har avverkat lite skog, något som gjort att tillgången på betesmarker minskat. 

Nu ska betesskadorna ha ökat markant i ungskogar i länet. Holmen har gjort en inventering i sina skogar i Sörmland och Östergötland, resultatet visar att ungefär 40 procent av de yngre stammarna har blivit betade.
– På våren ska viltet äta örter och gräs, men nu äter de även barrträd och det tyder på en obalans, säger Jonnie Friberg.
Det här rapporterar SR P4 Sörmland.

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser