Skadestånd till friad björnjägare

ORSA(JJ). En man får skadestånd på grund av att en prövning, gällande fallet med den radiomärkta björnen som sköts i Orsa år 2001, dragit ut på tiden. Justitiekanslern menar att det rättsliga förfarandet tagit alldeles för lång tid och ger därför mannnen rätt till ett skadestånd på 25 000 kronor.

Björnen Untorparn sköts vid en åtel och år 2003 åtalades fem personer vid Mora tingsrätt misstänkta för grovt jaktbrott, respektive jakthäleri.

Först dömde tingsrätten samtliga åtalade till kortare fängelsestraff, sedan friade Svea hovrätt männen. 
Därefter gick ärendet vidare till Högsta domstolen, där undanröjdes hovrättens friande dom och man skickade tillbaka ärendet till hovrätten. 

I domen från hovrätten i januari i år så fastställs det att björnen skjutits vid en åtel, samt att jägarna som deltog under jakten var medvetna om detta.

Både jägaren som skjutit björnen, samt jaktledaren, fälldes i hovrätten för jaktbrott. På grund av att det gått åtta år när domen avkunnades sedan brottet begick så fick de dock inte någon påföljd. 
De andra tre friades, däribland den man som nu får skadestånd.
Det här rapporterar SVT Gävledala.

0 kommentarer

AKTUELLT

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Annonser