Skadestånd till friad björnjägare

ORSA(JJ). En man får skadestånd på grund av att en prövning, gällande fallet med den radiomärkta björnen som sköts i Orsa år 2001, dragit ut på tiden. Justitiekanslern menar att det rättsliga förfarandet tagit alldeles för lång tid och ger därför mannnen rätt till ett skadestånd på 25 000 kronor.

Björnen Untorparn sköts vid en åtel och år 2003 åtalades fem personer vid Mora tingsrätt misstänkta för grovt jaktbrott, respektive jakthäleri.

Först dömde tingsrätten samtliga åtalade till kortare fängelsestraff, sedan friade Svea hovrätt männen. 
Därefter gick ärendet vidare till Högsta domstolen, där undanröjdes hovrättens friande dom och man skickade tillbaka ärendet till hovrätten. 

I domen från hovrätten i januari i år så fastställs det att björnen skjutits vid en åtel, samt att jägarna som deltog under jakten var medvetna om detta.

Både jägaren som skjutit björnen, samt jaktledaren, fälldes i hovrätten för jaktbrott. På grund av att det gått åtta år när domen avkunnades sedan brottet begick så fick de dock inte någon påföljd. 
De andra tre friades, däribland den man som nu får skadestånd.
Det här rapporterar SVT Gävledala.

AKTUELLT

Nu drar Stövar-SM för rävhundar igång

Skövde (JJ) Hela helgen vankas stövarfest utanför Skövde. Det är nämligen dags för Stövar-SM för rävhundar 2018. Har du inte chans att bevittna mästerskapet på plats gör vi allt för att du ska få med dig tävlingen ändå.

Debatt: Vi behöver skjuta fler vargar i Sverige

Svenska Rovdjursföreningens styrelseledamot Björn Ljunggren har i en debattartikel i en lång rad svenska dagstidningar efterlyst fler vargar i Sverige. Här svarar jägaren Anders Lindell på Ljunggrens artikel och föreslår istället utökad vargjakt.

Annonser