Vådaskjuten jägare räddad på fjället

Ritsem (JJ) Den jägare i 45-års åldern som vådaskjutit sig själv i vaden, räddades med hjälp av en skoter. På grund av täta snöbyar tvingades en ambulanshelikopter från Gällivare att vända.

Jägaren sköt sig själ i vaden när han skulle stoppa ned sitt vapen i en ryggsäck avsedd för vapen. Olyckan skedde i trakterna av Ritsem i Lapplandsfjällen.

Den skadades jaktkamrat bröt sig in i en renvaktarstuga för att få skydd för den skadade och åkte sedan skidor i en halv mil och sedan vidare med skoter. Hela tiden kunde han få guidning från den skadade jägaren via komradio. Efter en äventyrlig skoterfärd där han vid ett tillfälle körde fast kom han till Ritsem där han kunde ringa efter hjälp. Jaktkompisen följde senare två fjällräddare tillbaka för att visa vägen.

På grund av täta snöbyar kunde ambulanshelikopter från Gällivare och Norge inte ta sig fram till mannen och tvingas vända tillbaka.

Under natten till söndag kunde jägaren räddas med hjälp av skoter.

Mannen är inte livshotande skadad och det finns ingen misstanke om brott, uppger SVT Norrbotten.

AKTUELLT

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Rovdjur hindrar renar att följa växtligheten

Kungsbacka (JJ) Sveriges Lantbruksuniversitet rapporterar om ett nytt forskningsprojekt som visar problemen renar har att följa växtligheten i områden med hög rovdjursnärvaro. Renarna kan inte "surfa på den gröna vågen" när de rör sig från fjäll till kustlandskap, visar GPS-data.

Annonser