Skadat rådjur misstänks ha jagats av hund

GOTLAND(JJ). Polisen i Visby har fått in ännu en anmälan om ett misstänkt jaktbrott. Det handlar om ett rådjur som hittats svårt skadat och som fick avlivas. Misstanken är att det rör sig om ytterligare ett fall där en hund jagat ett rådjur och hunnit ifatt det i den djupa snön.

Kylan och snön gör det besvärligt för rådjuren på Gotland. Djuren sjunker ner i den djupa sön och fettreserverna tar snabbt slut. 

Om rådjuren jagas av snabba hundar hinner de inte springa undan i den djupa snön. Det har upptäckts flera sådana här fall på ön i vinter.

Polisen i Visby har inlett en förundersökning om ett misstänkt jaktbrott i Sanda där en snabb hund misstänks ha jagat och rivit ner ett rådjur.

Nyligen anmäldes en liknande händelse i Anga. Där hittade några personer ett rådjur som var svårt skadat men vid liv, de tvingades avliva djuret. 

– Vi har besiktigat och dokumenterat platsen där djuret hittades och avlivades, men här finns ännu inget beslut om att inleda en förundersökning, säger Roger Björkander på Visbypolisen till Gotlands Tidningar.

AKTUELLT

Sörmländska mufflonflockar utslagna av vargar

Sörmland (JJ) Flocken av vargar och varghybrider slog ut en hel lokal population av mufflonfår norr om Katrineholm i Sörmland. – Samma sak hände i Sjundareviret, säger Anders Nilsson, jaktvårdskonsulent vid Svenska Jägareförbundet.

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Annonser