Skabbangripen varg avlivad!

Den jägare som i går avlivade en svårt skabbangripen varg strax söder om Torsby är nu anmält för grovt jaktbrott.

Jägaren upptäckte den sjuka vargen intill ett hus nära Svenneby, söder om Torsby. Han beslutade sig då för att avliva vargen eftersom den led enligt hans egen uppfattning.

– Den var i princip hårlös på ena sidan och den var rejält avmagrad. Det var inte en helt frisk varg, säger Pernilla Palm, förundersökningsledare på Värmlandspolisens krimjour, till Värmlands Folkblad.

Polisen har gjort en formell anmälan om grovt jaktbrott.

Länsstyrelsens naturbevakare Per Larsson är inne på samma linje:
– Jag bedömer att vargen haft ont av skabben och att den fått problem att söka föda. Därmed anser jag att det var rätt gjort av jägaren, säger han, men påpekar samtidigt att frågan ligger på polisens bord.

Han tillägger till VF att jägaren tog en stor risk som föregick myndigheternas beslut. Han tror också att vargen sannolikt är densamma som sågs nära Sunne och som också bedömdes vara skabbangripen.

– Vi tror oss veta det och om det är så så kan vi konstatera att problemet är löst, säger han till VF.

1 kommentar

  • Helt vansinnig!
    Jägarna tar ansvar och blir bestraffade!Vet polisen vad skabben gör med djuren ,vilken plåga det är!men dom är väl förstås tvungen att utreda det säger väl sveriges lag…

AKTUELLT

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser