Skabbangripen varg avlivad!

Den jägare som i går avlivade en svårt skabbangripen varg strax söder om Torsby är nu anmält för grovt jaktbrott.

Jägaren upptäckte den sjuka vargen intill ett hus nära Svenneby, söder om Torsby. Han beslutade sig då för att avliva vargen eftersom den led enligt hans egen uppfattning.

– Den var i princip hårlös på ena sidan och den var rejält avmagrad. Det var inte en helt frisk varg, säger Pernilla Palm, förundersökningsledare på Värmlandspolisens krimjour, till Värmlands Folkblad.

Polisen har gjort en formell anmälan om grovt jaktbrott.

Länsstyrelsens naturbevakare Per Larsson är inne på samma linje:
– Jag bedömer att vargen haft ont av skabben och att den fått problem att söka föda. Därmed anser jag att det var rätt gjort av jägaren, säger han, men påpekar samtidigt att frågan ligger på polisens bord.

Han tillägger till VF att jägaren tog en stor risk som föregick myndigheternas beslut. Han tror också att vargen sannolikt är densamma som sågs nära Sunne och som också bedömdes vara skabbangripen.

– Vi tror oss veta det och om det är så så kan vi konstatera att problemet är löst, säger han till VF.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Annonser