Skabbangripen död varg funnen

Nora (JJ) En död varg hittades på en sjö utanför Nora. Vargen var angripen av skabb och misstänks vara skjuten. Om vargen skjutits utan att det varit i samband med angrepp på tamdjur betraktas det som ett jaktbrott. Miljöåklagare är informerad, rapporterar Länsstyrelsen i Örebro i ett pressmeddelande.

Det var i måndags som en död varg hittades av en privatperson på en sjö vid Grecksnäs udde, utanför Nora.
Den skabbangripna vargen har förts till polishuset i Örebro. Polis har undersökt vargen och misstanke finns att vargen skjutits, vilket i sådant fall är ett jaktbrott. Miljöåklagare är informerad och en förundersökning om grovt jaktbrott har inletts.

Vargen var angripen av skabb, vilket har förekommit i området tidigare. För drygt två år sedan avlivades fyra vargar i det så kallade Loka-reviret mellan Hällefors och Karlskoga. Alla fyra vargarna var angripna av skabb. Skabb är en sjukdom som leder till pälsavfall och irriterande sårbildning i huden vilket gör att djuren får svårt att hitta mat och hålla värmen. Sjukdomen leder ofta till att djuren svälter eller fryser ihjäl.

Vargen ska föras till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för fortsatt undersökning.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Annonser