Ska rovdjursjaktsbeslut prövas av en specifik rättsinstans?

Kungsbacka (JJ) Förslag om ändring i jaktförordningen och förordningen om allmänna förvaltningsdomstolars behörighet har nu skickats ut på remiss från Näringsdepartementet. Där föreslås att beslut om jakt efter de fem stora rovdjuren ska överprövas av en förvaltningsrätt, nämligen Förvaltningsrätten i Luleå.

Kan förslaget leda lite mindre byråkrati och en snabbare rättslig process? Arkivfoto: Per Jonson

Genom att koncentrera överprövningen till en förvaltningsrätt uppnås en viss specialisering hos domstolen, vilket är angeläget då det är fråga om ett begränsat antal mål som bland annat ställer krav på skyndsam handläggning.

Vidare föreslås att beslut om jakt efter andra arter som skyddas av art- och habitatdirektivet ska få överklagas till allmän förvaltningsdomstol. Även beslut om jakt efter vilda fåglar föreslås kunna överklagas till allmän förvaltningsdomstol.

Slutligen föreslås att det i jaktförordningen förs in en bestämmelse som anger senaste datum för beslut om licensjakt efter varg, skriver Näringsdepartementet i ett pressmeddelande.

AKTUELLT

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Annonser