Sjundarevirvarg får jagas

Gnesta (JJ) Länsstyrelsen i Stockholms län beviljade i dag skyddsjakt på en varg i Sjundareviret. Däremot avslog Länsstyrelsen i Södermans län en skyddsjaktsansökan på varg i Sjundareviret.

Länsstyrelsen har i dag fattat beslut om att bevilja skyddsjakt på en vuxen varg i reviret, förutsatt att den inte är åtföljd av valpar. Skyddsjakten får bedrivas fram till den 11 september på Molstabergs gårds fastighet.

– Vi har nått en punkt där det bara är skyddsjakt som bedöms kunna fungera. Med tanke på hur omfattande skadorna har varit och den oskygghet som vargarna har uppvisat anser vi att det finns tillräckliga skäl för ett skyddsjaktbeslut, säger miljödirektör Göran Åström.

Enligt Göran Åström har Länsstyrelsen vidtagit ett antal åtgärder utan önskat resultat och deras bedömning är att nu bara är skyddsjakt som kan förväntas ha tillräcklig effekt.

Länsstyrelsen i Södermanlands län beslutade samtidigt att avslå den ansökan om skyddsjakt på samtliga vargar i den del av Sjundareviret som gäller Södermanlands län.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser