Sjundarevirvarg får jagas

Gnesta (JJ) Länsstyrelsen i Stockholms län beviljade i dag skyddsjakt på en varg i Sjundareviret. Däremot avslog Länsstyrelsen i Södermans län en skyddsjaktsansökan på varg i Sjundareviret.

Länsstyrelsen har i dag fattat beslut om att bevilja skyddsjakt på en vuxen varg i reviret, förutsatt att den inte är åtföljd av valpar. Skyddsjakten får bedrivas fram till den 11 september på Molstabergs gårds fastighet.

– Vi har nått en punkt där det bara är skyddsjakt som bedöms kunna fungera. Med tanke på hur omfattande skadorna har varit och den oskygghet som vargarna har uppvisat anser vi att det finns tillräckliga skäl för ett skyddsjaktbeslut, säger miljödirektör Göran Åström.

Enligt Göran Åström har Länsstyrelsen vidtagit ett antal åtgärder utan önskat resultat och deras bedömning är att nu bara är skyddsjakt som kan förväntas ha tillräcklig effekt.

Länsstyrelsen i Södermanlands län beslutade samtidigt att avslå den ansökan om skyddsjakt på samtliga vargar i den del av Sjundareviret som gäller Södermanlands län.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser