Sju hundar attackerade av varg

Karlstad (JJ) På endast tio dagar har sju hundar angripits av varg i skogarna i Värmland. Det senaste offret, hamiltonstövartiken Spana, hittades i närheten av Rudskoga.

Ägaren Nils Jansson, släppte sin sexåriga tik på morgonen och väntade förgäves på att hon skulle komma tillbaka. Blod och rester av tiken hittades senare endast 500 meter från den plats där hon släppts.
På platsen hittades vargspillning på fyra ställen. Länsstyrelsen ska DNA-testa spillningen för att utröna hur många vargar som varit inblandade. Lennart Johannesson, Jägareförbundet Värmland har sammanställt den våg av vargattacker som drabbat Värmland den senaste tiden!
(Feb. 2007; Sällskapshund dödas av vargar på gård i Östanbjörke, norr Sunne)
16 juni 2007; 14 st får dödas och skadas av varg i Nybble, söder Kristinehamn.
23 aug. 2007; 22 st får dödas av varg i Björneborg.
26 aug. 2007; Stövare dödas av varg på gård i Östanbjörke, norr Sunne.
31 aug. 2007; Får dödas av varg på gården Trång, norr Vägsjöfors 2,5 mil norr Torsby.

Stövare dödad
1 sept. 2007;
Stövare dödat vid rävjakt vid Bäckalund, norr Sunne. Britt-Marie N. JVK /länsstyrelsens besiktningsman har varit där.
1 sept. 2007; 5 får dödade i fårhage på Sollsnäs, Vägsjöfors. Vargen gjorde utfall mot fårägaren. Man blev tvungen att skjuta vargen efter flera försök att skrämma bort den. Britt-Marie N. JVK/länsstyrelsens besiktningsman har varit där.
1 sept. 2007; Gråhund dödat vid älgjaktsträning på kvällen i Bortan inte långt från Gunnarskog. Besiktad av Lars Larsson, länsstyrelsens besiktningsman.
3 sept. 2007; Stövare angripen och svårt skadad i Långheden, Norra Skoga. Hundägaren är ca 200 m från platsen och springer dit så fort han kan där han skrek och sköt varningskott. Vargen fortsätter attacken och visar ingen rädsla för mannen. Han tvingas tillslut skjuta vargen på kort håll med hagelgeväret. Hunden körd till veterinär i Torsby som sen remitterar den vidare till djursjukhuset i Karlstad. Britt-Marie N. har varit på platsen och även följt äg. och hund till veterinär.
3 sept. 2007; Stövare dödad av varg i Bogen. En gäst till John Guttke får sin stövare dödad av varg. Hunden hittas vid middagstid samma dag och endast huvudet kvarstår. Gunnar Glöersen, JVK/länsstyrelsens besiktningsman har varit där.
3 sept 2007; Stövar attackerad och lätt skadad av varg vid Fämtån, Ambjörby. Jägaren lyckas skrämma bort vargen.
5 sept 2007; Ytterliggare ett får dödas av varg på gården Trång, norr Vägsjöfors 2,5 mil norr Torsby. Vargens sågs i samband med angreppet.
6 sept. 2007; Jakthund dödad av varg i Rudskoga söder Kristinehamn. Bara halsbandet och magrester av hunden kvar. Spillning på platsen som bedöms vara från varg.
8 sept. 2007; En stövare angripen och skadad av varg i Alstakan, Gunnarskog. Hunden tagen till veterinär. Angreppet avstyrdes av hundägaren och en annan jägare. 

Kräver skyddsjakt på fyra vargarJägareförbundet Värmland, Värmlands Kennelklubb, LRF Värmland, Jägarnas Riksförbund Värmland samt Folkaktionen Ny Rovdjurspolitik har på uppdrag av sina medlemmar skickat en ansökan om skyddsjakt på fyra vargar till Naturvårdsverket. Ansökan avser två vargar i Gräsmarksreviret och två vargar i Jangenreviret. Enligt Lennart Johannesson, ordförande för Jägareförbundet i Värmland är det mycket viktigt för rovdjurspolitikens trovärdighet att tillstånd till vargjakt medges när så stora problem uppstår på kort tid. Även tamdjursägare har haft problem med varg senaste tiden. Ansökan gäller två vargar i vardera revir, men om problemen kvarstår vill man få tillstånd att fälla ytterligare vargar.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser