Sju björnar fälldes premiärdagen

Årets björnjakt har fått en bra start. Första dagen fälldes totalt sju björnar. Dock blev en påskjuten som under gårdagskvällen söktes av eftersöksjägare utanför Strömsund i Jämtland. Utgången är just nu oviss.

I Dalarna fälldes de första björnarna, utanför Orsa fällde Peter Axelsson en märkt björn, en hane på 59 kg.I Jämtland, Strömsunds kommun, fälldes två björnar under dagen. Även i Gävleborg, i Ljusdal och Ovanåker fälldes två björnar. I Västernorrland fällde gästjägaren och hundföraren Torkel Norling en 100 kg tung björnhanne på ståndskall för sin laika Totte. Björnen klättrade upp i ett träd och blev ett lätt byte för Torkel, som därmed fällde sin första björn. I södra Sverige är han mest känd som vildsvinjägare.I Västerbotten sköts en björn, Anders Skum, Ammarnäs, fällde en björnhane ovan odlingsgränsen.Läs mer om höstens björnjakt i nästa nummer av Jaktjournalen. Fortsätt att rapportera och skicka bilder från björnskogen: E-post: holger.nilsson@jaktjournalen.se

AKTUELLT

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Jaktförordning strider mot Europakonventionen

Kungsbacka (JJ) Högsta förvaltningsdomstolen slog häromdagen fast att Jaktförordningen strider mot Europakonventionen. En skogsägare hade rätt att överklaga Naturvårdsverkets beslut om avslag på skyddsjakt på älg till domstol.

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Annonser