Sjöfågeljakt på Åland

Åland (JJ) Vårjakten på sjöfågel har inlett på Åland. 4 300 alfågelhannar få skjutas av 2 500 jägare som utsetts genom lottning.

EG-domstolen har förbjudit jakt på ejderm på Åland, men i vintras övervägde den nu avgångna näringsministern Jan-Erik Mattsson att återinföra den jakten. Innan man godkänner ytterligare vårjakt vill landskapsregeringen samla  fakta och för att vara säker på att ett återinförande inte strider mot EU:s fågeldirektiv.    -Vi håller på att samla in fakta, så vi får se hur det ser ut till nästa år, säger landskapets jaktförvaltare Marcus Nordberg, till Ålands Radio.

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser