SJF slutar lämna ut uppgifter ur medlemsregistret

Öster Malma (JJ) Uppgifter ur Jägareförbundets medlemsregister ska inte längre lämnas ut till förbundets "samarbetspartners".

Jägareförbundet ändrar reglerna för hur uppgifterna i deras medlemsregister används. Bilden är en skärmdump från förbundets hemsida.

Svenska Dagbladet avslöjade för några veckor sedan att Jägareförbundet lämnar ut uppgifterna från sitt medlemsregister till företag som de har affärer ihop med.

En medlem berättade i tidningen att han blivit uppringd av en larmförsäljare.

– Du är ju jägare, sade försäljaren till den häpne medlemmen i Svenska Jägareförbundet.

– Det är olyckligt, säger Joakim Norenhag, juridiskt verksamhetsansvarig för vapen hos polisen, till Svenska Dagbladet.

Hård kritik

Saken har mött hård kritik, exempelvis på Facebook, bland annat eftersom uppgifter om vapeninnehav indirekt läcker ut.

Nu ändrar sig Svenska Jägareförbundet om uppgifterna i medlemsregistret.

”Vi har lyssnat på medlemmarna och utvärderat situationen, samt fört dialog med de två partners som berörs. Därefter har vi beslutat att ”ta hem registret”. De kommer fortsättningsvis inte att ha tillgång till vårt medlemsregister, istället kommer framtida aktiviteter ske genom oss på samma sätt som det gör med övriga partners”, skriver Jägareförbundets generalsekreterare Bo sköld på förbundets hemsida.

Uppgifterna i registret har lämnats ut för att Jägareförbundet tjänade pengar på det.

”Därför kommer det bli en ekonomisk konsekvens för förbundet, men vi får helt enkelt arbeta för nya intäkter”, konstaterar Bo Sköld.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser