Sixten – Årets SM-vinnare

Harsa (JJ) Det blev jämthunden Bissjöskogens Sixten, ägare Antti Kokko, Lövånger, som tog hem årets Svenska Mästerskap för älghundar. Det är första gången en hund från Västerbottens älghundsklubb vinner SM.

Årets SM-vinnarekipage; Bissjöskogens Sixten och Antti Kokko.
Trots tuffa förhållanden med en relativt gles och lättstött älgstam i området lyckades Sixten göra ett fullgott jobb i dag. Jämthunden segrade med en slutpoäng på 89,5 poäng.

Bland årets tio startande hundar var det bara Bissjöskogens Sixten, Västerbottens älghundsklubb och Ängabackens Ecco, Gävleborgs älghundsklubb som nådde hela vägen fram till ett förstaprisprov.

Det var glest med älg på markerna och flera av älgarna som hundarna hittade hade ingen lust att stanna kvar utan satte av i sken direkt.

Sixten visade prov på både envishet, hög jaktlust och förmåga att hantera kon och tjuren han skällde på trots att tjuren emellanåt var riktigt irriterad och jagade honom ordentligt.  

SM-tvåa blev Ängabackens Ecco med ett förstapris på 87,5 poäng. Bronset kneps av Högvaktens Tarzan som tog ett tredepris på 54,5 poäng.

AKTUELLT

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Annonser