Siktröjning lockar älgar mot vägen

SANDVIKEN(JJ). Paradoxalt nog har den pågående siktröjningen efter väg 272 i Årsundatrakten lockat till sig hungriga älgar som äter av kvistarna efter röjningen. Meningen med att förbättra sikten efter vägen är att få ner risken för viltolyckor. Nu kommer varningsskyltar att sättas upp efter vägen.

– Det är helt klart att älgarna sökt sig till området där vi röjer, säger Urban Larsson på Skogsstyrelsen till Arbetarbladet. 

Kvistarna efter röjningen är eftertraktad mat för älgarna.
– Den hårda vintern har gjort att älgarna samlas i större konstellationer än vanligt och försöker ta sig till områden med mindre snö. Det är ungefär som när björnar rotar i soptunnor, det blir lättserverat, säger Urban Larsson.

Siktröjningen görs på uppdrag av Vägverket. Skogsstyrelsen har tagit kontakt med Vägverket efter att man sett att älgar dras till området. Nu ska Svevia sätta upp varningsskyltar efter vägen.
– Det är viktigt att trafikanterna tar skyltningen på allvar, att de skärper uppmärksamheten och lättar på gasen, säger Henrik Håkansson på Vägverket.

Det finns dock inga planer på att avbryta röjningen. 

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser