Siktröjning lockar älgar mot vägen

SANDVIKEN(JJ). Paradoxalt nog har den pågående siktröjningen efter väg 272 i Årsundatrakten lockat till sig hungriga älgar som äter av kvistarna efter röjningen. Meningen med att förbättra sikten efter vägen är att få ner risken för viltolyckor. Nu kommer varningsskyltar att sättas upp efter vägen.

– Det är helt klart att älgarna sökt sig till området där vi röjer, säger Urban Larsson på Skogsstyrelsen till Arbetarbladet. 

Kvistarna efter röjningen är eftertraktad mat för älgarna.
– Den hårda vintern har gjort att älgarna samlas i större konstellationer än vanligt och försöker ta sig till områden med mindre snö. Det är ungefär som när björnar rotar i soptunnor, det blir lättserverat, säger Urban Larsson.

Siktröjningen görs på uppdrag av Vägverket. Skogsstyrelsen har tagit kontakt med Vägverket efter att man sett att älgar dras till området. Nu ska Svevia sätta upp varningsskyltar efter vägen.
– Det är viktigt att trafikanterna tar skyltningen på allvar, att de skärper uppmärksamheten och lättar på gasen, säger Henrik Håkansson på Vägverket.

Det finns dock inga planer på att avbryta röjningen. 

1 kommentar

  • Bjud in naturvänner.
    Bjud in naturvänner, som värnar om mångfalden, att släpa in riset 100 meter in i skogen.
    Minskar risken för bilister och hjälper älgar och dess predatorer.

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser