Siktar på prover från 300 älgar

Jämtland (JJ) Prover från 300 vuxna älgar, fällda väster om E45. Det är målet i kartläggningen av CWD-läget i Jämtland.

Svenska myndigheter har vaknat när det gäller smittspridningen av den i Norge upptäckta sjukdomen, avmagringsjuka (Chronic Wasting Disease).

Älgskötselområden har uppmanat jägare som fällt älgar i västra Jämtland att skicka in prover.

Nu meddelar jaktvårdskonsulent, Magnus Hansson att man siktar på att ta prover av 300 älgar som skjutits i västra delarna av länet.

Jägare eller jaktlag är därför välkomna att beställa kartonger med provtagningskit om de har vuxna älgar kvar att fälla väster om E45.

Det som ska skickas in till Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) är älgskallen. Den bör skickas in så fort som möjligt och svar om eventuell smitta kommer inom en vecka.

Kontaktpersoner inom varje älgskötselområden hittas här>>

AKTUELLT

Film: Här behöver viltet inte svälta ihjäl

Fagersta (JJ) Det kommer larmrapporter att vilt är på väg att svälta ihjäl runt om i Sverige. Ännu är det inte för sent att hjälpa djuren som Uwe och Kjell gör i Fagersta. Jaktjournalen hälsade på med filmkamera.

Webbradio: Så ska vargarna i Rackstadreviret tas bort

Värmland (JJ) Vargdödade jämthundshanen Emil kommer att betyda slutet för Rackstadreviret. Alfavargarna ska skjutas och länsstyrelsens förhoppning är att reviret upplöses, berättar länsstyrelsens rovdjurshandläggare, David Höök, i Jaktjournalens webbradio.

Annonser