Siktar på prover från 300 älgar

Jämtland (JJ) Prover från 300 vuxna älgar, fällda väster om E45. Det är målet i kartläggningen av CWD-läget i Jämtland.

Svenska myndigheter har vaknat när det gäller smittspridningen av den i Norge upptäckta sjukdomen, avmagringsjuka (Chronic Wasting Disease).

Älgskötselområden har uppmanat jägare som fällt älgar i västra Jämtland att skicka in prover.

Nu meddelar jaktvårdskonsulent, Magnus Hansson att man siktar på att ta prover av 300 älgar som skjutits i västra delarna av länet.

Jägare eller jaktlag är därför välkomna att beställa kartonger med provtagningskit om de har vuxna älgar kvar att fälla väster om E45.

Det som ska skickas in till Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) är älgskallen. Den bör skickas in så fort som möjligt och svar om eventuell smitta kommer inom en vecka.

Kontaktpersoner inom varje älgskötselområden hittas här>>

AKTUELLT

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Annonser