Bjöd på vildsvinsjakt – sköt björn

Älvkarleby (JJ) Bakom varje fälld björn finns en historia. Så blev det också när Tomas Gunnarsson, fällde sista björnen på tilldelningen i Gävleborg tidigare i veckan.

Tomas Gunnarsson fällde sista licensbjörnen i Gävleborg. Genom ett fint förarbete av hundföraren Jonny Åhlstrand och Imra.

Hockeyspelarna Jacob Blomqvist och Jonathan Granström i Brynäs är flitiga jägare. Tidigare i veckan bjöd de in ett par kompisar till vildsvinsjakt på deras marker i södra Gävleborg, nära Älvkarleby.

I första området hade de också vildsvinskontakt men kompisgänget lyckades inte komma till skott. De bytte område och försökte på nytt.

Tomas Gunnarsson och Jacob Blomqvist hade tagit pass på en väg. Samtidigt som den inbjudne hundföraren Jonny Ålstrand släppte sin jämthundstik Ålbolandets Imra.

Ganska snabb blev det upptag och Jonny uppmärksammade kompisarna att det fanns färska björnspår i området.

– Vi hade nästan tänkt ge upp och sluta för dagen då både Jacob och Jonathan strax skulle åka och träna. Då hände det plötsligt allt på en gång, berättar Tomas Gunnarsson.

– Vi skyndade oss och ringde för att kolla om det fanns någon björn kvar på tilldelningen. Och strax efter kom björnen upp på vägen där jag och Jacob stod. Jag sköt och björnen snurrade runt och fortsatte över vägen.

– Det snurrade i huvudet, jag har bara skjutit en älg tidigare, annars är det mest vildsvin jag jagar. Innan vi gick fram inväntade vi hundarna då även Granström släppte på sin jämthundstik Fetsockans Britta. Redan 80 meter från skottplatsen blev det ståndskall och när vi smög fram hittade vi björnen död, berättar Tomas inlevelsefullt.

Björnen har en speciell teckning med en vit rand runt bogen, en hane på 145 kg.

– Detta är självklart ett minne för livet. Det lutar nog åt att jag gör ett bogmontage för den speciella teckningen. Det här blev både sista björnen på årets licenstilldelning i Gävleborg och den sydligaste.

– Jag har faktiskt bara sett en björn tidigare, det var i somras när jag och tjejen skulle åka för att plocka blåbär, då sprang en björn över vägen. Nu är jag ordentligt peppad och ser fram emot nästa års jakt.

 

 

 

AKTUELLT

IF krävde att Antons döda hund skulle grävas upp

Karlskrona (JJ) Anton Nilsson fick sin jakthund Steffe ihjälkörd av en bil. Hunden begravdes men två veckor senare krävde försäkringsbolaget IF att kroppen skulle grävas upp. – Det var först när jag berättade att jag kontaktat bland annat en journalist som bolaget gjorde en helomvändning och nu ska betala ut ersättning, berättar Anton Nilsson.

Jämthundstiken Lulu födde jättekull

Tostared (JJ) Fredrik och Annika Gustafsson trodde inte sina ögon. När jämthundstiken Lulu fött sju valpar såg hon fortfarande jättestor ut. Det slutade med närmast osannolika 17 valpar. – En dog efter två dygn men 16 stycken är vid liv, berättar Fredrik Gustafsson.

Landsbygdsministern om de skeva gåsjakttiderna

Stockholm (JJ) Jaktjournalen uppmärksammade häromdagen de skeva förhållandena som råder för gåsjägare i Sverige samtidigt som forskningen visar att grågåsbeståndet växer och skadebilden ökar. Nu svarar Sven-Erik Bucht på kritiken mot Regeringens flathet i frågan.

Blir det allmän jakt på varghybriderna?

Sörmland (JJ) En liten skara speciellt utvalda jägare – eller allmän jakt på varghybriderna? Det är frågan när länsstyrelsens personal nu grubblar på hur varghybriderna norr om Katrineholm ska avlivas.

Fick älgkroppar stulna

Nordmaling (JJ) Ett jaktlag utanför Nordmaling i Västerbottens län fick i veckan påhälsning av tjuvar i slakteriet. En vuxen älg och en halv kalv saknades när de kom dit på onsdagen.

Annonser