Sex miljoner kronor i bidrag till rovdjursinformation

STOCKHOLM(JJ). Sex miljoner kronor i bidrag utlyses i år av Naturvårdsverket till information om rovdjur. Det är intresseorganisationer, länsstyrelser och rovdjurscentra som kan söka bidrag.

Naturvårdsverket har fått tillstånd av regeringen att använda medel ur anslaget ”åtgärder för värdefull natur till rovdjursinformation”.
För att få pengar beviljade bör projektet bland annat bidra till att öka kunskapen om förvaltningen av stora rovdjur, samt minska konflikterna.

Efter den utvärdering som gjordes gällande bidragen under åren 2007-2008 så har Naturvårdsverket kommit fram till att man behöver öka fokuseringen för att pengarna ska ge bättre resultat.
I år prioriteras därför dessa områden:

– Genetisk förstärkning av den inavlade vargstammen
– Kommunikation inom och vidareförmedling från viltförvaltningsdelegationer
– Det personliga mötet och information genom dialog

Senast den 7 mars i år ska ansökningarna vara inne och Naturvårdsverket planerar att fatta beslut senast den 1 april i år. 

Källa: www.naturvardsverket.se

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser