Senaste vargnytt

Kungsbacka (JJ) Här har vi samlat de senaste nyheterna om varg.

En ny varg har dykt upp på Vikbolandet i Östergötland. Arkivbild: Istock

Finska Yle rapporterar att en varg som uppträtt närgånget och hotfullt sköts i Jeppo i Nykarleby i lördags.

Vargen ska ha dykt upp vid en gårdsplan och kommit så nära som en och en halv meter och morrat och visat tänderna åt en man.

Polis och jägare konstaterade att vargen rört sig nära sju olika gårdar i området. Efter beslut från polisen spårades vargen upp och avlivades.

Problem med aktivister

Norska tidningen Arbeidets Rett rapporterar att jägare som jagar varg, både vid licensjakt och skyddsjakt, har problem med aktivister som stör.

I en skrivelse till Stortinget efterlyser Hedmark bonde- och småbrukarlag förändringar i förordningen, så att jakterna kan genomföras utan störningar.

Föreningens företrädare vill också att hela revir tas bort när ambitionen är att ”tömma revir”. I jakten i reviren Julussa och Osdalen blev det valpar kvar när jakten avblåstes.

Först efter beslut från Klimat- och miljödepartementet kunde de sista valparna i reviren skjutas.

Ansvar för vildrenen

Hedmark bonde- och småbrukarlag vill också ha utökat jakttid på varg. Utanför vargzonen ska den vara lovlig från älgjaktens början, 25 september, och april månad ut. Innanför vargzonen vill föreningen att jakten startar 1 oktober och pågår mars månad ut.

Hedmark bonde- och småbrukarlag påpekar också för Stortinget att Norge har ett speciellt ansvar för att vargen inte utplånar de vildrenar som finns i landet.

Varg på Vikbolandet

Norrköpings Tidningar rapporterar att flera personer under söndagsförmiddagen såg en varg på Vikbolandet i Östergötland.

Det togs också bilder på vargen och länsstyrelsen bekräftar observationerna.

Vargen sågs öster om det område där två vargar bildat reviret i länet.

Senast en varg var i området var 2011, då ett hundratal får dödades innan vargen avlivades i skyddsjakt.

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser