Senaste vargnytt

Kungsbacka (JJ) Här har vi samlat de senaste nyheterna om varg.

Sedan 1980-talet har ungefär 500 vargar obducerats på Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala. Jaktjournalen har bett personalen kolla bakåt i tiden och se hur många av dessa vargar som haft gamla skottskador.

Svaret är cirka sju procent.

”Om man avgränsar tidsperioden på något sätt kanske det är lite högre någon period, men det har jag inte koll på just nu”, skriver statsveterinär Erik Ågren i ett mejl till Jaktjournalen.

Varg i Skåne

En varg är på vandring i Skåne. SVT berättar att kvidingebon Tommy Pålsson såg vargen när han var ute på jakt på torsdagen.

Det antas vara samma varg som rapporterats synlig och filmats i trakterna av Glimåkra och Hästveda.

Sju vargar kvar att skjuta

Det är mindre än en vecka kvar av vinterns vargjakt och ännu återstår sju vargar att skjuta i några av reviren där jakt tillåtits.

I Dalarna har totalt åtta vargar skjutits i Flatenreviret. Men tre av dem har haft så svår skabb att de räknats av från licensen.

En varg återstår i Flatenreviret och enligt länsstyrelsens Jonas Bergman, som intervjuas av Dalarnas Tidningar, DT, är det oklart om det finns någon varg kvar i reviret.

– Det har varit mycket rörelse i området så vargen kan ha förflyttat sig, säger Jonas Bergman till DT.

I Kindlareviret i Örebro län återstår fortfarande hela tilldelningen, två vargar.

I värmländska Vimyrenreviret har två vargar fällts och fyra återstår på licensen.

Jakten får pågå till den 15 februari.

Tömmer inte norska revir

Den norska regeringen beslutade om extra jakt på tre vargar i Julussa- och Osdalsreviren. Områdena kommer dock inte att bli vargfria.

Två vuxna vargar till finns i reviren.

– Jag är inte nöjd med det. Avsikten var att båda flockarna skulle tas bort, säger Ole André Myhrvold, senterpartistisk politiker i Stortinget, till Bondebladet.

Klimat- och miljöminister Ola Elvestuen svarar att de båda vuxna vargarna hittills bara rört sig i områden innanför vargzonen och att det därför är svårare att motivera jakt på dem.

Skyddsjakt på hunddräpare

Vasabladet rapporterar att finska Viltcentralen har beviljat jakt på två vargar i området Ullava, Kaustby, Toholampi och Kannus.

Beslutet tas bland annat på grund av att vargarna dödat jakthundar.

I området finns också en flock med andra vargar, men dessa får inte skjutas i jakten.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Annonser