Senaste vargnytt

Kungsbacka (JJ) Här har vi samlat de senaste vargnyheterna.

Alpha male timber wolf in winter

Länsstyrelsen i Norrbotten har fått ta emot hot på grund av vargfrågan. Med anledning av att en varg invandrad varg rört sig i trakterna av Arvidsjaur har någon skrivit ett meddelande på myndighetens sida för rovdjursobservationer.

”Rör ni vargen dör ni”, lyder meddelandet, rapporerar P4 Norrbotten.

Saken är polisanmäld men i nuläget har polisen ingen kännedom om vilken IP-adress det är på datorn som meddelandet skickats ifrån.

286 vargar har hittills konstaterats i den pågående spillningsinventeringen i Sverige, rapporterar Svensk Jakt.

Den norska siffran är från förra vintern och visade att landet hade minst 105 vargar, skriver norska Nationen. Sedan föddes förra årets kull och i vinter skjuts 42 vargar i licensjakt.

DNA efter räv i hästhage

En varg får skjutas i kommunerna Pöytyä, Oripää och delar av Loimaa, skriver finska Yle Nyheter. Skyddsjakten är beslutad eftersom en vargflock gjort flera besök inom bebyggelse.

Tidningen Hippson skriver att länsstyrelsen konstaterat DNA-spår efter räv i den hage där hästar skrämdes i Rackstadreviret i Värmland.

Människor lokalt tror att det är varg som varit i hästhagen och därför söktes skyddsjakt.

– Det finns ingen dokumentation som visar på att vargar har varit inne i hagen, säger Maria Falkevik på länsstyrelsen till Hippson.

Varg i Belgien

En vargtik har dykt upp i Belgien, skriver abcnyheter.no. Den märktes med GPS-sändare i Tyskland 2016 och ska ha marscherat 50 mil på tio dagar, rakt igenom Nederländerna, och in i den nordligaste delan av Flandern.

Det uppges vara den första vargen i Belgien på 100 år.

Länsstyrelsens personal i Kalmar har konstaterat att en varg rör sig i länet. Senaste observationen är gjord på gränsen mellan Kalmar och Blekinge.

AKTUELLT

Film: Här behöver viltet inte svälta ihjäl

Fagersta (JJ) Det kommer larmrapporter att vilt är på väg att svälta ihjäl runt om i Sverige. Ännu är det inte för sent att hjälpa djuren som Uwe och Kjell gör i Fagersta. Jaktjournalen hälsade på med filmkamera.

Webbradio: Så ska vargarna i Rackstadreviret tas bort

Värmland (JJ) Vargdödade jämthundshanen Emil kommer att betyda slutet för Rackstadreviret. Alfavargarna ska skjutas och länsstyrelsens förhoppning är att reviret upplöses, berättar länsstyrelsens rovdjurshandläggare, David Höök, i Jaktjournalens webbradio.

Annonser