Senaste vargnytt

Kungsbacka (JJ) Här har vi samlat de senaste vargnyheterna.

Alpha male timber wolf in winter

Länsstyrelsen i Norrbotten har fått ta emot hot på grund av vargfrågan. Med anledning av att en varg invandrad varg rört sig i trakterna av Arvidsjaur har någon skrivit ett meddelande på myndighetens sida för rovdjursobservationer.

”Rör ni vargen dör ni”, lyder meddelandet, rapporerar P4 Norrbotten.

Saken är polisanmäld men i nuläget har polisen ingen kännedom om vilken IP-adress det är på datorn som meddelandet skickats ifrån.

286 vargar har hittills konstaterats i den pågående spillningsinventeringen i Sverige, rapporterar Svensk Jakt.

Den norska siffran är från förra vintern och visade att landet hade minst 105 vargar, skriver norska Nationen. Sedan föddes förra årets kull och i vinter skjuts 42 vargar i licensjakt.

DNA efter räv i hästhage

En varg får skjutas i kommunerna Pöytyä, Oripää och delar av Loimaa, skriver finska Yle Nyheter. Skyddsjakten är beslutad eftersom en vargflock gjort flera besök inom bebyggelse.

Tidningen Hippson skriver att länsstyrelsen konstaterat DNA-spår efter räv i den hage där hästar skrämdes i Rackstadreviret i Värmland.

Människor lokalt tror att det är varg som varit i hästhagen och därför söktes skyddsjakt.

– Det finns ingen dokumentation som visar på att vargar har varit inne i hagen, säger Maria Falkevik på länsstyrelsen till Hippson.

Varg i Belgien

En vargtik har dykt upp i Belgien, skriver abcnyheter.no. Den märktes med GPS-sändare i Tyskland 2016 och ska ha marscherat 50 mil på tio dagar, rakt igenom Nederländerna, och in i den nordligaste delan av Flandern.

Det uppges vara den första vargen i Belgien på 100 år.

Länsstyrelsens personal i Kalmar har konstaterat att en varg rör sig i länet. Senaste observationen är gjord på gränsen mellan Kalmar och Blekinge.

AKTUELLT

Debatt: Vildsvin på borden, inte i trafiken

Vildsvin förstör allt fler skördar. Djuren orsakar också svåra trafikolyckor. Därför måste vi underlätta vildsvinsjakt, genom att göra det enklare både att kameraövervaka och att sälja vildsvinskött. Så skriver Lina Nordquist och Niklas Frykman, båda Liberalerna (L), i den här debattartikeln.

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Annonser