Senaste vargnytt

Kungsbacka (JJ) Här har vi samlat de senaste vargnyheterna.

På onsdagen fälldes ytterligare en varg i Kölstareviret i Västmanland i den pågående licensjakten. Fyra vargar återstår på tilldelningen i reviret.

De vargar som skjutits i licensjakt i Dalarna rapporteras vara ”normalfriska”

– Det är inga särskilda sjukliga förändringar utan i stort sett är det friska vargar. Det kan finnas tandskador som det blir på frilevande djur, säger Erik Ågren på Statatens veterinärmedicinska anstalt, till Sveriges Radio Dalarna.

Östergötland kan vara på väg att få sitt första vargrevir i modern tid. Länsstyrelsens personal har spårat ett revirmarkerande par som rör sig mellan Borensberg och Finspång, rapporterar SVT Öst.

Varg jagade hästar

Jägareförbundets förre ordförande i Värmland, Bertil Forsberg, har sökt skyddsjakt på en varg efter att flera hästar blivit jagade i Västra Ämtervik. Det är det så kallade Rackstadreviret och vargen uppges vara oskygg och angripen av skabb, skriver Svensk Jakt.

Slutligen återger vi vad Miljöpartiet i Haninge skriver på sin hemsida med anledning av att vargtiken på Södertörn avlivats i skyddsjakt och misstänks ha utsatts för ett tidigare jaktbrott:

”Har Grimma fångats i någon fånganordning? Har hon bitits av en jakthund? Eller har hon varit död en längre tid än jägaren uppger? Kanske har hon hittats död utan att hon blivit skjuten nyligen, eller skjuten flera gånger? Eller var hon dräktig med den varghanne som ryktas ha haft sina ögon på vår Grimma? Ja det kanske framkommer senare i polisutredningen eller från SVA”, skriver Miljöpartiet i Haninge.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser