Senarelagd älgjakt i Eksjö!

Eksjö (JJ) Årets älgjakt börjar en vecka senare än vanligt i Eksjö kommun, det för att skydda älgens brunst. Jaktstart blir nu den tredje måndagen i oktober.

Flera jaktområden i trakterna av Eksjö väljer i år att flytta fram älgjakten en vecka, (Foto: Roger C Åström)

Andra måndagen i oktober är ett klassiskt datum för älgjägare i Sverige. Älgförvaltningsområde 7 i Jönköpings län, som består av nära 69 000 hektar i huvudsak inom Eksjö kommun, har beslutat att inleda årets jakt en vecka senare än brukligt.

– Det har framkommit en del önskemål från jägarna själva att man tycker jakten startar för tidigt, eftersom man upptäckt att brunsten fortfarande håller på då. Vi har tagit åt oss och nu tagit ett gemensamt beslut att flytta fram jakten en vecka, berättar Erland Rydén, ordförande för älgförvaltningsgruppen i område 7.

Den senare starten är dock frivillig, och för den som fortfarande vill hålla fast vid traditionen och påbörja jakten en vecka tidigare är det fritt fram att göra så.

Jägarna i Eksjö är inte ensamma om att flytta fram jakten, bland annat har jägare i Vaggeryd och Värnamo tagit samma beslut.

Dock, påpekar Ingemar Sjöberg, viltvårdshandläggare på länsstyrelsen i Jönköping, att det är viktigt att man inte låter jakten spilla över in på det nya året.

– På vintern ska älgen bara överleva, stå och vila och tugga. Om den utsätts för jakt vid upprepade tillfällen innebär det en påverkan som i vissa fall innebär att den inte ens klarar vintern, säger Sjöberg.

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser