Senarelagd älgjakt i Eksjö!

Eksjö (JJ) Årets älgjakt börjar en vecka senare än vanligt i Eksjö kommun, det för att skydda älgens brunst. Jaktstart blir nu den tredje måndagen i oktober.

Flera jaktområden i trakterna av Eksjö väljer i år att flytta fram älgjakten en vecka, (Foto: Roger C Åström)

Andra måndagen i oktober är ett klassiskt datum för älgjägare i Sverige. Älgförvaltningsområde 7 i Jönköpings län, som består av nära 69 000 hektar i huvudsak inom Eksjö kommun, har beslutat att inleda årets jakt en vecka senare än brukligt.

– Det har framkommit en del önskemål från jägarna själva att man tycker jakten startar för tidigt, eftersom man upptäckt att brunsten fortfarande håller på då. Vi har tagit åt oss och nu tagit ett gemensamt beslut att flytta fram jakten en vecka, berättar Erland Rydén, ordförande för älgförvaltningsgruppen i område 7.

Den senare starten är dock frivillig, och för den som fortfarande vill hålla fast vid traditionen och påbörja jakten en vecka tidigare är det fritt fram att göra så.

Jägarna i Eksjö är inte ensamma om att flytta fram jakten, bland annat har jägare i Vaggeryd och Värnamo tagit samma beslut.

Dock, påpekar Ingemar Sjöberg, viltvårdshandläggare på länsstyrelsen i Jönköping, att det är viktigt att man inte låter jakten spilla över in på det nya året.

– På vintern ska älgen bara överleva, stå och vila och tugga. Om den utsätts för jakt vid upprepade tillfällen innebär det en påverkan som i vissa fall innebär att den inte ens klarar vintern, säger Sjöberg.

AKTUELLT

Debatt: Vildsvin på borden, inte i trafiken

Vildsvin förstör allt fler skördar. Djuren orsakar också svåra trafikolyckor. Därför måste vi underlätta vildsvinsjakt, genom att göra det enklare både att kameraövervaka och att sälja vildsvinskött. Så skriver Lina Nordquist och Niklas Frykman, båda Liberalerna (L), i den här debattartikeln.

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Annonser