Senarelagd älgjakt i Eksjö!

Eksjö (JJ) Årets älgjakt börjar en vecka senare än vanligt i Eksjö kommun, det för att skydda älgens brunst. Jaktstart blir nu den tredje måndagen i oktober.

Flera jaktområden i trakterna av Eksjö väljer i år att flytta fram älgjakten en vecka, (Foto: Roger C Åström)

Andra måndagen i oktober är ett klassiskt datum för älgjägare i Sverige. Älgförvaltningsområde 7 i Jönköpings län, som består av nära 69 000 hektar i huvudsak inom Eksjö kommun, har beslutat att inleda årets jakt en vecka senare än brukligt.

– Det har framkommit en del önskemål från jägarna själva att man tycker jakten startar för tidigt, eftersom man upptäckt att brunsten fortfarande håller på då. Vi har tagit åt oss och nu tagit ett gemensamt beslut att flytta fram jakten en vecka, berättar Erland Rydén, ordförande för älgförvaltningsgruppen i område 7.

Den senare starten är dock frivillig, och för den som fortfarande vill hålla fast vid traditionen och påbörja jakten en vecka tidigare är det fritt fram att göra så.

Jägarna i Eksjö är inte ensamma om att flytta fram jakten, bland annat har jägare i Vaggeryd och Värnamo tagit samma beslut.

Dock, påpekar Ingemar Sjöberg, viltvårdshandläggare på länsstyrelsen i Jönköping, att det är viktigt att man inte låter jakten spilla över in på det nya året.

– På vintern ska älgen bara överleva, stå och vila och tugga. Om den utsätts för jakt vid upprepade tillfällen innebär det en påverkan som i vissa fall innebär att den inte ens klarar vintern, säger Sjöberg.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser