Senarelagd älgjakt i Eksjö!

Eksjö (JJ) Årets älgjakt börjar en vecka senare än vanligt i Eksjö kommun, det för att skydda älgens brunst. Jaktstart blir nu den tredje måndagen i oktober.

Flera jaktområden i trakterna av Eksjö väljer i år att flytta fram älgjakten en vecka, (Foto: Roger C Åström)

Andra måndagen i oktober är ett klassiskt datum för älgjägare i Sverige. Älgförvaltningsområde 7 i Jönköpings län, som består av nära 69 000 hektar i huvudsak inom Eksjö kommun, har beslutat att inleda årets jakt en vecka senare än brukligt.

– Det har framkommit en del önskemål från jägarna själva att man tycker jakten startar för tidigt, eftersom man upptäckt att brunsten fortfarande håller på då. Vi har tagit åt oss och nu tagit ett gemensamt beslut att flytta fram jakten en vecka, berättar Erland Rydén, ordförande för älgförvaltningsgruppen i område 7.

Den senare starten är dock frivillig, och för den som fortfarande vill hålla fast vid traditionen och påbörja jakten en vecka tidigare är det fritt fram att göra så.

Jägarna i Eksjö är inte ensamma om att flytta fram jakten, bland annat har jägare i Vaggeryd och Värnamo tagit samma beslut.

Dock, påpekar Ingemar Sjöberg, viltvårdshandläggare på länsstyrelsen i Jönköping, att det är viktigt att man inte låter jakten spilla över in på det nya året.

– På vintern ska älgen bara överleva, stå och vila och tugga. Om den utsätts för jakt vid upprepade tillfällen innebär det en påverkan som i vissa fall innebär att den inte ens klarar vintern, säger Sjöberg.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vinn älgjakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Jessica plåtade den vita älgen – igen

Munkedal (JJ) 24-åriga Jessica Hemlin har blivit berömd för sina möten med den vita och ståtliga älgtjuren i Munkedal. På måndagen var det dags igen - älgen dök upp alldeles utanför Jessicas hem och lät sig fotograferas.

Befarar rekordår för fästingsmitta

Kungsbacka (JJ) Läkare räknar med att 2017 blir ett rekordår i Västra Götaland i antalet personer som smittas av den fästingburna och fruktade hjärnhinneinflammationen TBE.

Vit sändarlös mårdhund infångad

Råneå (JJ) Under sommaren har en vit mårdhund synts till i Råneå, ett samhälle tre mil nordost om Luleå. Mårdhunden observerades av flera personer, bland annat inne i villaområden. Foton togs och det visade sig att djuret tillhör Mårdhundsprojektet, men tappat sin sändare.

Unge till världskänt lejon dödad

Zimbabwe (JJ) En unge till den världskände lejonhannen Cecil har skjutits av en okänd troféjägare i Zimbabwe. Den sexårige hannen Xanda dödades den 7 juli och mötte därmed samma öde som sin far.

683 000 kronor för sälskador

Sotenäs (JJ) 20 fiskare i Västra Götaland får dela på 683 000 kronor från Länsstyrelsen för skador som sälar orsakat på både fiskeredskap och fångst under 2016.

Annonser