SD vill skapa en viltvårdsmyndighet

Stockholm (JJ) Vid ett möte i går stödde Sverigedemokraterna Alliansens yrkande om att lyfta ut bildandet av en viltvårdsmyndighet ur budgetprocessen. I ett pressmeddelande hävdar SD att jakten är en viktig fråga som berör många människor.

Sverigedemokraterna stödde Alliansens utskottsinitiativ på Miljö- och Jordbruksutskottets möte, tisdag den 2 december, om att lyfta ut ett yrkande om en viltvårdsmyndighet ur budgetprocessen, vilket i sig möjliggör att vi i Sverigedemokraterna kan vara med och driva frågan när den återkommer i motionsform.

Runar Filper, jaktpolitisk talesperson kommenterar:
– En så stor och viktig fråga som jakt, som berör så många människor i stora delar av landet bör inte hanteras av en stor statlig myndighet med så många olika ansvarsområden. Ansvaret bör ligga på en renodlad myndighet för jakt- och viltvårdsfrågor. Det skulle tillföra en landsbygdsförankring som skapar underlag för en bättre dialog med regionala myndigheter, jägarorganisationer och landsbygdsbor i övrigt.

– Vi i Sverigedemokraterna vill verka för en myndighetsutövning som håller ihop Sverige, hellre än att sprickan mellan stad och landsbygd växer. En ny jaktmyndighet ser vi som en del i denna strategi. Vår starka vågmästarställning i Riksdagen ger oss just nu utmärkta möjligheter att driva denna fråga. 

Runar Filper, jaktpolitisk talesman (SD)
Anders Forsberg, landsbygdspolitisk talesman (SD)

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Annonser