SD motionerar om färre vargar

Vargens referensvärde för en gynnsam bevarandestatus skall vara i enlighet med propositionen en hållbar rovdjurspolitiks nedre gräns för minsta livskraftiga population, innan licensjakt kan komma på tal. Det skriver Sverigedemokraterna i sin kommittémotion Jakt och vilt

Skandulvs redovisning av minsta livskraftiga population om 100 individer, var regeringens utgångspunkt i förslaget om ett intervallet 170-270 individer som riksdagen senare röstade igenom hösten 2013. Sverigedemokraterna anser att den nedre gränsen i detta intervall skall vara vägledande

Denna gräns skulle öppna upp för en större licensjakt än vad som möjliggörs genom den utredning Naturvårdsverket offentliggjorde den 6 oktober, om hur många vargar det krävs för gynnsam bevarandestatus, där Naturvårdsverket menar att det behövs mins 300 vargar i Sverige för att gynnsam bevarandestatus för varg inte ska äventyras

Älgstammen är på väg att föråldras då 70 procent av återväxten (kalv) hamnar i vargarnas magar. Vi kan inte fortsätta med samma tandlösa politik år efter år, utan måste vidta åtgärder för att lyfta problematiken. I Värmland, Örebro och Dalarnas län är koncentrationen som tätast och situationen är ohållbar i många bygder som ligger mitt inne i vargreviren. Hälften av landets vargstam beräknas dessutom finnas i Värmland.

Ett tydligt tecken på detta är resultaten av förra årets älgjakt i Värmland, där jaktlagen bara lyckades nå runt hälften av avskjutningsresultatet från 2013.

Runar Filper (SD) jaktpolitisk talesman

AKTUELLT

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Kolgrillad älgfilé

Numera tar grillsäsongen aldrig slut. Låt inte den fina älgfilén bli liggande i frysen och i värsta fall bortglömd. Med en god marinad och ett dygn i kylen är en mör älgfilé något av det godaste man kan låta vända på kolgrillen. Låt inga andra smaker konkurrera med den suveränt goda älgfilén, servera med en

Crut – en ståndhund av rang

När jämthunden Älgtjärnets Crut släpps lös i skogen är chansen till ståndskall rejält hög. Han har aldrig misslyckats på ett jaktprov och med tio förstapris på tio starter har han en meritlista som många bara drömmer om.

Redolfi EOS Steel

Gyttorp lanserar flera modeller från Redolfi Armi. Hagelbockar för jakt, sporting och lerduveskytte. Bockarna finns i Light, Steel och Sporting. Light och Steel finns i kaliber 12 och 20. Sporting i kaliber 12. Jaktjournalen har testat modellen Redolfi EOS Steel, som har tydliga influenser från traditionell italiensk tillverkning av hagelbockar.

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Annonser