SD motionerar om färre vargar

Vargens referensvärde för en gynnsam bevarandestatus skall vara i enlighet med propositionen en hållbar rovdjurspolitiks nedre gräns för minsta livskraftiga population, innan licensjakt kan komma på tal. Det skriver Sverigedemokraterna i sin kommittémotion Jakt och vilt

Skandulvs redovisning av minsta livskraftiga population om 100 individer, var regeringens utgångspunkt i förslaget om ett intervallet 170-270 individer som riksdagen senare röstade igenom hösten 2013. Sverigedemokraterna anser att den nedre gränsen i detta intervall skall vara vägledande

Denna gräns skulle öppna upp för en större licensjakt än vad som möjliggörs genom den utredning Naturvårdsverket offentliggjorde den 6 oktober, om hur många vargar det krävs för gynnsam bevarandestatus, där Naturvårdsverket menar att det behövs mins 300 vargar i Sverige för att gynnsam bevarandestatus för varg inte ska äventyras

Älgstammen är på väg att föråldras då 70 procent av återväxten (kalv) hamnar i vargarnas magar. Vi kan inte fortsätta med samma tandlösa politik år efter år, utan måste vidta åtgärder för att lyfta problematiken. I Värmland, Örebro och Dalarnas län är koncentrationen som tätast och situationen är ohållbar i många bygder som ligger mitt inne i vargreviren. Hälften av landets vargstam beräknas dessutom finnas i Värmland.

Ett tydligt tecken på detta är resultaten av förra årets älgjakt i Värmland, där jaktlagen bara lyckades nå runt hälften av avskjutningsresultatet från 2013.

Runar Filper (SD) jaktpolitisk talesman

AKTUELLT

Tracker har fått svenska ägare

Åmotsfors (JJ) Finska hundpejlföretaget Tracker har fått svenska ägare och satsar nu hårt på att utveckla produkter och kundservice. Investmentbolaget Nalka har bildat koncernen Open Air Group som satsar på företag inom jaktsegmentet.

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Annonser