Schillerstövareföreningen tar rovdjursintresset på allvar

Schillerstövaren kan utmana utländska rovdjursstövare om med rätt avelsarbete. Arkivfoto: Per Jonson. Kungsbacka (JJ) Svenska Schillerstövareföreningen gör som första rasklubb bland stövarna nu en extra satsning på hundar med rovdjursintresse. – Varför ska man importera utländska hundraser när vi vet att det finns linjer bland våra egna nordiska stövare som fungerar, säger Thommy Sundell, ordförande i Svenska Schillerstövareföreningen.

Redan förra året startade Svenska Schillerstövareföreningen en rovdjurssektion. Fram tills nu har den dock legat vilande men nu sker en ordentlig lansering av sektionen.

– Vi ser att intresset för rovdjursjakt ökar och efterfrågan på duktiga rävhundar måste mötas. Därför lägger vi nu ner mer kraft på att bredda vår verksamhet avelsmässigt.

Föreningen har tagit fram ett antal kontaktpersoner som ska hjälpa valpköpare att hitta rätt hund för den jakt man tänkt ägna sig åt.

– Det handlar om att ge tips på intressanta linjer och hjälpa valpköparen med tips om injagning och prägling.

Thommy Sundell menar att man idag inte kan möta den stora efterfrågan på duktiga räv- och rovdjurshundar. Fler måste engagera sig i arbetet med att ta fram kullar.

– Vi ser att framför allt att unga jägare har ett stort intresse av räv- och rovdjursjakt med stövare och eftersom vi vet att schillern är kapabel att jaga dessa vilt ser vi ett potential.

På föreningens facebooksida har debatten pågått ett tag och Thommy Sundell menar att intresset är stort bland de som deltar i diskussionen om rovdjursstövare där.

Finns inte risken att harhundar inom rasen försvinner nu då?

– Nej, rasstandarden för hunden är att den ska jaga både räv och hare och det finns fortfarande ett intresse för harjakt bland våra medlemmar. Jag tror det rör sig om en generationsfråga. De yngre jägarna som är mer synliga på sociala medier har ett större räv och rovdjursjaktsintresse än de äldre. Sektionens syfte är att bredda aveln och ta hänsyn till detta intresse, inte sluta ta fram duktiga harhundar.

Slår arbetet med rovdjurssektionen väl ut tänker Svenska Schillerstövareföreningen arbeta vidare med provregler och finna vägar för att kunna bekräfta avelsarbetet. Det kan bli tal om att motionera förslag till Svenska Stövareklubben.

– I dag när rävhundar skäller ståndskall vid gryt tas det endast upp i provberättelsen. Ståndskallet finns inte med som enskild egenskap. Men vi som jagar räv vet hur betydelsefullt det kan vara att ha en hund som står kvar och skäller vid grytet. En hund som skäller ståndskall där skäller också i många fall även ståndskall på mård och grävling.  

AKTUELLT

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Film: Jaktjournalen testar smart vakuumpackare

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalens utrustningsredaktör Tommy Östlund har testat vakuumpackaren Foodsaver Flow och tycker det är en bra maskin för familjehushållet och för jägaren som styckar ett mindre djur åt gången.

Annonser