Schillerstövareföreningen tar rovdjursintresset på allvar

Schillerstövaren kan utmana utländska rovdjursstövare om med rätt avelsarbete. Arkivfoto: Per Jonson. Kungsbacka (JJ) Svenska Schillerstövareföreningen gör som första rasklubb bland stövarna nu en extra satsning på hundar med rovdjursintresse. – Varför ska man importera utländska hundraser när vi vet att det finns linjer bland våra egna nordiska stövare som fungerar, säger Thommy Sundell, ordförande i Svenska Schillerstövareföreningen.

Redan förra året startade Svenska Schillerstövareföreningen en rovdjurssektion. Fram tills nu har den dock legat vilande men nu sker en ordentlig lansering av sektionen.

– Vi ser att intresset för rovdjursjakt ökar och efterfrågan på duktiga rävhundar måste mötas. Därför lägger vi nu ner mer kraft på att bredda vår verksamhet avelsmässigt.

Föreningen har tagit fram ett antal kontaktpersoner som ska hjälpa valpköpare att hitta rätt hund för den jakt man tänkt ägna sig åt.

– Det handlar om att ge tips på intressanta linjer och hjälpa valpköparen med tips om injagning och prägling.

Thommy Sundell menar att man idag inte kan möta den stora efterfrågan på duktiga räv- och rovdjurshundar. Fler måste engagera sig i arbetet med att ta fram kullar.

– Vi ser att framför allt att unga jägare har ett stort intresse av räv- och rovdjursjakt med stövare och eftersom vi vet att schillern är kapabel att jaga dessa vilt ser vi ett potential.

På föreningens facebooksida har debatten pågått ett tag och Thommy Sundell menar att intresset är stort bland de som deltar i diskussionen om rovdjursstövare där.

Finns inte risken att harhundar inom rasen försvinner nu då?

– Nej, rasstandarden för hunden är att den ska jaga både räv och hare och det finns fortfarande ett intresse för harjakt bland våra medlemmar. Jag tror det rör sig om en generationsfråga. De yngre jägarna som är mer synliga på sociala medier har ett större räv och rovdjursjaktsintresse än de äldre. Sektionens syfte är att bredda aveln och ta hänsyn till detta intresse, inte sluta ta fram duktiga harhundar.

Slår arbetet med rovdjurssektionen väl ut tänker Svenska Schillerstövareföreningen arbeta vidare med provregler och finna vägar för att kunna bekräfta avelsarbetet. Det kan bli tal om att motionera förslag till Svenska Stövareklubben.

– I dag när rävhundar skäller ståndskall vid gryt tas det endast upp i provberättelsen. Ståndskallet finns inte med som enskild egenskap. Men vi som jagar räv vet hur betydelsefullt det kan vara att ha en hund som står kvar och skäller vid grytet. En hund som skäller ståndskall där skäller också i många fall även ståndskall på mård och grävling.  

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Annonser