Schakal funnen överkörd i Danmark

Danmark (JJ) Guldschakalen tillhör de mer udda inslagen bland predatorer i Norden, men här om dagen hittades faktiskt ett överkört exemplar i Danmark.

Guldschakal tillhör inte de vanliga predatorerna i norra Europa.

Guldschakalen är en nära släkting till vargen men bara något större än en räv och lever i vilt tillstånd i södra Europa. I går hittades ett överkört exemplar utanför Karup på Jylland i Danmark, rapporterar danska TV2.

Hur den hamnat i Danmark är okänt men troligen har den vandrat upp genom Tyskland. Emellanåt görs observationer i Österrike men populationen har vanligtvis sin hemvist i torrare och kargare terräng i bland annat Italien, Grekland och Kroatien i södra Europa.

I en intervju med danska TV2 säger Ella Maria Bisschop-Larsen, president för Danmarks Naturfredningsförening att man till skillnad från oönskade arter som mårdhunden, vill värna vargar och därför ska ta en diskussion vad man ska göra om fler guldschakaler hittar upp till Danmark.

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser