Sår viltåker för gäss!

I fjol fick bonden Lennart Trulsson, vid Hammarsjön i nordöstra Skåne, skador för mellan 50 000 och 60 000 kronor sedan gässen betat hårt på hans grödor. Nu håller han som bäst på med att så en viltåker för att locka gässen från känsliga grödor.

Trulsson får 6 700 kronor i bidrag per hektar i ersättning från länsstyrelsen. Han får även ersättning för nedlagt arbete.

Skadorna har bara blivit värre och värre de senaste åren. Det är på länsstyrelsens initiativ han nu sår en viltåker för att locka bort gässen från de känsliga grödorna med korn och sockerbetor.

Viltåker som ligger nära sjön sås med korn, ängsröe och rödsvingel. Går allt enligt planerna ska nu skadorna minska betydligt på omkringliggande åkrar, uppger dagens ATL.

Just nu är det tämligen lugnt med gäss. Fåglarna ligger på redan, men om några veckor kommer de växande och hungriga gässlingarna.

– Det kan vara ett par tusen gäss. Vill det sig illa kan flera hektar grödor förstöras på ett par dagar, förklarar Trulsson i ATL.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Annonser