Sår viltåker för gäss!

I fjol fick bonden Lennart Trulsson, vid Hammarsjön i nordöstra Skåne, skador för mellan 50 000 och 60 000 kronor sedan gässen betat hårt på hans grödor. Nu håller han som bäst på med att så en viltåker för att locka gässen från känsliga grödor.

Trulsson får 6 700 kronor i bidrag per hektar i ersättning från länsstyrelsen. Han får även ersättning för nedlagt arbete.

Skadorna har bara blivit värre och värre de senaste åren. Det är på länsstyrelsens initiativ han nu sår en viltåker för att locka bort gässen från de känsliga grödorna med korn och sockerbetor.

Viltåker som ligger nära sjön sås med korn, ängsröe och rödsvingel. Går allt enligt planerna ska nu skadorna minska betydligt på omkringliggande åkrar, uppger dagens ATL.

Just nu är det tämligen lugnt med gäss. Fåglarna ligger på redan, men om några veckor kommer de växande och hungriga gässlingarna.

– Det kan vara ett par tusen gäss. Vill det sig illa kan flera hektar grödor förstöras på ett par dagar, förklarar Trulsson i ATL.

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser