Sänkta poäng för SM-vinnaren

Mullsjö (JJ) Förra helgens segrare i Älghund-SM får sina poäng sänkta. En felräkning har upptäckts och i går beslutade Västsvenska Älghundklubben att ändra poängen för Erskorskogens C-Ställa.

En felräkning gjorde att SM-vinnaren C-Ställa fick för många poäng vid årets Älghund-SM. Foto: Robin Carlander.

För snart en vecka sedan arrangerades SM för älghundar för 24:e gången. Värd för årets arrangemang var Västsvenska Älghundklubben och provmarkerna förlades i trakterna av Mullsjö.
Vid prisutdelningen korades jämthundstiken Erskorsgårdens C-Ställa, med ägaren Anders Vikström, Krylbo, till SM-vinnare på 89,5 poäng. Segermarginalen var hela 16 poäng före tvåan Bräntbackens Hylsa, ägare Johan Jakobsson, Dala-Järna, som fick ett förstapris på 73,5 poäng.

Men för ett par dagar sedan upptäcktes ett räknefel. C-Ställa hade fått tillräkna sig skalltid efter provtidens slut. En felräkning som förmodligen uppstod i samband med ett traktbyte när klockan stoppades.

C-Ställa får efter rättelsen 86,5 poäng och kvarstår som SM-vinnare. Även övriga hundar har kontrollerats igen och i något fall har korrigeringar gjorts, men inget som påverkar poäng och placeringar.

– Det är den mänskliga faktorn som orsakat felet. Men nu har vi lagt in en varning i vårt nya provdatasystem så att det inte ska kunna inträffa igen. Förmodligen handlar det om stress runt de nya provreglerna, förklarar Per Svensk, Svenska Älghundklubben.

Fotnot: I Jaktjournalen nr 12.2017 kommer ett stort reportage från mästerskapet med allt spännande som inträffade.

 

 

 

AKTUELLT

Film: Här behöver viltet inte svälta ihjäl

Fagersta (JJ) Det kommer larmrapporter att vilt är på väg att svälta ihjäl runt om i Sverige. Ännu är det inte för sent att hjälpa djuren som Uwe och Kjell gör i Fagersta. Jaktjournalen hälsade på med filmkamera.

Webbradio: Så ska vargarna i Rackstadreviret tas bort

Värmland (JJ) Vargdödade jämthundshanen Emil kommer att betyda slutet för Rackstadreviret. Alfavargarna ska skjutas och länsstyrelsens förhoppning är att reviret upplöses, berättar länsstyrelsens rovdjurshandläggare, David Höök, i Jaktjournalens webbradio.

Annonser