Sänkta poäng för SM-vinnaren

Mullsjö (JJ) Förra helgens segrare i Älghund-SM får sina poäng sänkta. En felräkning har upptäckts och i går beslutade Västsvenska Älghundklubben att ändra poängen för Erskorskogens C-Ställa.

En felräkning gjorde att SM-vinnaren C-Ställa fick för många poäng vid årets Älghund-SM. Foto: Robin Carlander.

För snart en vecka sedan arrangerades SM för älghundar för 24:e gången. Värd för årets arrangemang var Västsvenska Älghundklubben och provmarkerna förlades i trakterna av Mullsjö.
Vid prisutdelningen korades jämthundstiken Erskorsgårdens C-Ställa, med ägaren Anders Vikström, Krylbo, till SM-vinnare på 89,5 poäng. Segermarginalen var hela 16 poäng före tvåan Bräntbackens Hylsa, ägare Johan Jakobsson, Dala-Järna, som fick ett förstapris på 73,5 poäng.

Men för ett par dagar sedan upptäcktes ett räknefel. C-Ställa hade fått tillräkna sig skalltid efter provtidens slut. En felräkning som förmodligen uppstod i samband med ett traktbyte när klockan stoppades.

C-Ställa får efter rättelsen 86,5 poäng och kvarstår som SM-vinnare. Även övriga hundar har kontrollerats igen och i något fall har korrigeringar gjorts, men inget som påverkar poäng och placeringar.

– Det är den mänskliga faktorn som orsakat felet. Men nu har vi lagt in en varning i vårt nya provdatasystem så att det inte ska kunna inträffa igen. Förmodligen handlar det om stress runt de nya provreglerna, förklarar Per Svensk, Svenska Älghundklubben.

Fotnot: I Jaktjournalen nr 12.2017 kommer ett stort reportage från mästerskapet med allt spännande som inträffade.

 

 

 

AKTUELLT

Rättegången i jakthärvan fortsätter

Luleå (JJ) Rättegången mot de fem norrbottningarna i jakthärvan fortsätter. Åklagaren har pressat de misstänkta hårt, men möts av tystnad från de tilltalade. I dag har Polisens IT-forensiker vittnat.

Absurd hantering av grågåsförvaltningen

Kungsbacka (JJ) I Luleå skärgård ligger tusentals grågäss men jägarna får inte fälla en enda. Däremot kan mellansvenska och sydsvenska jägare ta plats i gömslena när fåglarna drar söder ut. Grågåspopulationen och skadorna efter dem ökar, men jakttidsregleringen hänger inte med.

Film: Därför är Ställa Sveriges bästa älghund

Krylbo (JJ) Jämthundstiken Erskorsgårdens C-Ställa vann Älghund-SM 2017. Jaktjournalen tog med videokameran och hälsade på hos ägarparet Anders Vikström och Lina Mårtensson för att ta reda på varför Ställa är Sveriges bästa älghund. Svaret är bitvis häpnadsväckande.

Lastbil krockade med varg

Gävle (JJ) En varg dödades i går kväll när den försökte korsa E4:an i höjd med Gävle Bro men kördes på av en lastbil.

”CWD-smittan kanske redan är här”

Lierna/Kungsbacka (JJ) Avmagringssjukan, Chronic Wasting Disease (CWD) har på nytt påträffats hos älg, nära svenska gränsen i Lierne, Norge. Veterinären och forskaren Jonas Malmsten är orolig för spridningsutvecklingen.

Annonser