Sänkt straff för skoterjägare

Luleå (JJ) Hovrätten i Luleå lindrade domen med en månad för en 37och 42-årig jägare som av tingsrätten dömts till sju månaders fängelse för grovt jaktbrott. Åklagaren påstår att männen, från en skoter, har skjutit tre älgar.

Skoterjakten inträffade i november 2007 i Laisdalen i Arjeplog. Åklagaren påstår att de två männen jagat och skjutit tre älgar, två tjurar och en ko från skoter.
Den 37-årige mannen har erkänt att det var han som sköt älgarna. 37-åringen hävdade att han, vid samtliga tre tillfällen, gått cirka 200 meter innan han skjutit.
Tingsrätten ansåg att männen lämnat oklara svar dömde 37-åringen till sju månaders fängelse för grovt jaktbrott och vapenbrott. Vapenbrottet bestod av att han lånat ett klass 1-vapen trots att han inte hade tillstånd att använda den sortens vapen.
Männen dömdes till sex månaders fängelse.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser