Sänkt straff för dansk tjuvjägare

Malmö (JJ) I dag meddelades Hovrättens dom i tjuvjaktsfallet där en dansk man nattetid tjuvjagat bland annat kapitala hjortar runt om i Skåne.

Hovrätten väljer att sänka straffet till två års fängelse från Tingsrättens tidigare dom på tre år. I övrigt gäller Tingsrättens domslut.

Den danske mannen som fällts i Tingsrätten överklagade deras dom och ansåg sig oskyldig till flera av åtalspunkterna, bland annat tjuvjakt på flera vildsvin, kronhjort och råbock.

Hovrätten skriver i sitt domslut:

”Den brottslighet som XX har gjort sig skyldig till är tveklöst av allvarlig beskaffenhet. Straffvärdet är dock inte så högt som tingsrätten har kommit fram till utan motsvarar i stället fängelse i två år. Redan det höga straffvärdet innebär att annan påföljd än fängelse inte kan komma i fråga för XX del. Det finns inte skäl att vid straffmätningen frångå straffvärdet.”

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Debatt: Vem vågar skjuta en skabbangripen varg?

Jägaren Patrik Myrvold frågar sig vilken jägare som vågar befria en skabbvarg från sina plågor. Om någon forskare menar att vargen skulle ha överlevt rävskabben den hade, så kommer jag att fällas för grovt jaktbrott med allt vad det innebär, skriver Myrvold i sin debattartikel.

Annonser