Sändarförsedd varghona kan vara sjuk

KRONOBERGS LÄN(JJ). Den sändarförsedda varghona som finns i Markaryds kommun kan vara sjuk. Anledningen till misstankarna om detta är att vargen tappat mycket hår, något som kan tyda på att den är sjuk.

– Man kan inte utesluta det. Det kan i och för sig vara i slutänden på övergången mellan vinterpäls och sommarpäls, men jag tycker att det är lite sent, säger Le Karlsson, länsstyrelsens vargspårare, till Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Man kommer att skicka in hårtussar till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för undersökning.
Le Karlsson säger till Sveriges Radio P4 Kronoberg att det verkar som om varghonan är på väg att etablaera sig i Kronoberg, han tror dock att det i så fall blir en etablering över tre län.

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser