Sammanställning från helgens björnjakt

Kungsbacka (JJ) Björnjägarna har haft en bra helg här kommer en sammanställning från ett par lyckade jakter. Vi uppdaterar under dagen.

Björnjägarna i Västansjö, fr v; Johan Glavhammar, Joakim Håkansson, Marcus Bäckman Jonathan Lindström, Peder Håkansson och skytten Fredrik Håkansson. Längst bak pappa Anders Håkansson.

 

Fredrik 16-år höll nerverna i styr
Åsele (JJ) För ett par dagar sedan sköt Peder Håkansson, Åsele en björn för jämthunden Foppa. I helgen var det lillebrorsan Fredrik, 16 år, som fick björnen i pass och som siktade in sig på Fredrik…

Tidigt på lördagsmorgonen stack björnjaktsgänget med bröderna Håkansson och Johan ”Åsele-Trappern” Glavhammar  till Västansjö för att frisöka björn i ett bärrikt område.

Joakim Håkansson spårade med jämten Stormyrans Foppa och unge blandrashunden Helix. På ett hygge hittade också Joakim björnskit och Foppa markerade. Han fick gå loss och efter ett par kilometer hittade han björnen och det blev ståndskall direkt.

– Joakim släppte även Helix, även om vi misstänkte att det skulle gå loss. Men vi vill ju låta han vara med på björn, berättar Fredrik Håkansson.

Mycket riktigt, det blir gångstånd och går raka vägen mot Fredriks pass. Trots att han bara är 16 år har han fått licens via en dispens som han fått som elev vid Lycksele naturbrukslinje med jakt, fiske och skog på utbildningsprogrammet.

– Jag upptäckte björnen när det var 30 meter ifrån mig och sköt första skotten, tyckte att det tog bra, men veva om snabbt igen och sköt ett till och samtidigt kom björnen emot mig. Men då dök också Foppa upp och blev i vägen, så jag vågade inte skjuta. Men till slut var björnen så nära att jag skrek Foppa och då vek han undan och jag höll rakt i huvudet på björnen och tryckte av.

– Då rasade björnen ihop bara åtta meter framför mig. Det var en härlig känsla att få skjuta sin första björn. Rädd hann jag inte bli, berättar Fredrik.

– Det var också jättekul att Helix fick vara med. Nu är det fullskjutet i Västerbotten, men vi jagar även i Västernorrland så det kanske kan bli någon fler björn, avslutar Fredrik.

Björnen var en mörk hane på 173 kg, som nu lämnats till konservator där skinnet ska beredas.

Benny sköt smygande björn

Sollefteå (JJ) Benny Winterqvist, Sollefteå, kunde tidigt på lördagsmorgonen fälla en björn innan hundförarna hade släppt sina hundar.

Inom Björkå-Gålsjö älgskötselområde, strax norr om Sollefteå, har man i flera år samjagat björn. I lördags var man ett 15-tal jägare.

– Det gick fort, hundförarna hade inte ens hunnit släppa hundarna. Vi hade postat ut och jag satt och väntade intill en väg när jag plötsligt upptäcker en björn som kommer sakta gående och ska över vägen. Jag får ett bra skottläge på 80 meter och trycker av, då rusar björnen iväg och försvinner in i skogen, berättar Benny Winterqvist.

Efter ett tag kommer hundförarna och man släpper på en jämthund som börjar skälla ståndskall efter några sekunder.

– Hundföraren smyger fram, det är lite myrlänt och gles skog, och då har björnen satt sig upp och han kan avfånga den, förklarar Benny.

Björnen var en hane på 104,5 kg.

bj.benny

Benny Winterqvist med sin svarta björn.

– Även i fjol sköt vi en björn, det här var den femte i Västernorrland, så än finns det kvar några att skjuta så vi fortsätter att jaga.

 

Gunvald fixade björn i Lumsheden

Lumsheden (JJ) En björnobs i en havreåker i Lumsheden, Dalarna, var början till en lyckad jakt på lördag förmiddag.

Hans Nornholm, Torsåker, ringdes in med sin duktiga blandras Gunvald och efter en kilometers spårning hittade Gunvald björnen. Det blev ståndskall i upptaget och passkyttarna kunde ta ett stadigt grepp runt studsarkolven.

– Jag var in på 40 meter utan att komma till skott och då gick björnen loss, i cirka 2,5 timmar jobbade Gunvald med björnen. Bland annat gick den ned en sväng mot byn och vände sedan upp på skogen igen. Den kom rakt på mig och jag kunde skjuta den på 10 meter helt odramatiskt.

– Klockan var vid 10.30-tiden så det hade hunnit bli ganska varmt, Gunvald var ordentligt trött, han hade ju redan jagat hårt i fem dagar. Han var gles i skallet mot slutet och det blev bara något skall i minuten, men det gick bra ändå, berättar Hans Nornholm.

Björnen var en hane på 70 kg.

Hans och Gunvald med björnen från Lumsheden.

Hans och Gunvald med björnen från Lumsheden.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser