SAMMANFATTNING: Första veckan av björnjakten

NORRA- OCH MELLERSTA SVERIGE (JJ) I dag avslutas första veckan av björnjakten och hittills har 82 fällda björnar rapporterats in till Sveriges Veterinärmedicinska Anstalt, SVA. En dryg fjärdedel av kvoten på 295 björnar har alltså skjutits under första veckan.

Det verkar som att årets första björnjaktsvecka startat lite trögare än förra året. Hittills har 82 björnar rapporterats in till SVA i år, jämfört med 98 björnar som fälldes under första veckan förra året.

Bästa starten på jakten har Västerbotten haft med dubbelt så många fällda björnar jämfört med i fjol.

Dalarna, Gävleborg och Västernorrland har haft en lite sämre start på jakten i år, medan man i Jämtland och Norrbotten fällt ungefär samma antal som förra året.

Årets siffra kan stiga något eftersom det är möjligt att alla fällda björnar inte registrerats än.

I Dalarna var kvoten i område 1 ovan odlingsgränsen redan fylld efter första veckan 2010. I år har bara två av fem hittills skjutits. Även i område 2 i Dalarna har färre björnar fällts i år efter första veckan, 21 jämfört med 28 förra året.

I Gävleborg hade björnjägarna en bra start förra året med 22 fällda björnar första veckan. I år har det blivit 8 färre med 14 hittills registrerade, men länet har dagens jakt kvar att räkna in.

I Jämtland har totalt 27 fällda björnar registrerats under första veckan av björnjakten 2011. Under 2010 hade 29 skjutits de första sju jaktdagarna. Även i Norrbotten har man skjutit ungefär lika många i år som i fjol under inledningsveckan, med sju björnar fällda i år jämfört med sex förra året.

I Västerbotten har man däremot haft en riktigt bra startvecka och fällt dubbelt så många björnar än under förra årets första jaktvecka. Tio i år jämfört med fem i fjol.    

Största björnen hittills har fällts i Bollnäs, Gävleborgs län, och var en hane på 288 kilo. Förra året fälldes den största björnen i Sollefteå, Västernorrland. Det var en björnhanne som vägde 277 kilo som sköts senare under september månad.

Antalet stora björnar verkar dock vara färre i år vid inledningsveckan. Första veckan förra året fälldes tio björnar över 200 kilo, men i år har bara fem över 200 kilo hittills registrerats.

Observera att siffrorna uppdateras efterhand på SVA:s hemsida och är därför inte helt säkra. För exakt kvarvarande björnkvot kontakta respektive läns länsstyrelse.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser