SAMMANFATTNING: Första veckan av björnjakten

NORRA- OCH MELLERSTA SVERIGE (JJ) I dag avslutas första veckan av björnjakten och hittills har 82 fällda björnar rapporterats in till Sveriges Veterinärmedicinska Anstalt, SVA. En dryg fjärdedel av kvoten på 295 björnar har alltså skjutits under första veckan.

Det verkar som att årets första björnjaktsvecka startat lite trögare än förra året. Hittills har 82 björnar rapporterats in till SVA i år, jämfört med 98 björnar som fälldes under första veckan förra året.

Bästa starten på jakten har Västerbotten haft med dubbelt så många fällda björnar jämfört med i fjol.

Dalarna, Gävleborg och Västernorrland har haft en lite sämre start på jakten i år, medan man i Jämtland och Norrbotten fällt ungefär samma antal som förra året.

Årets siffra kan stiga något eftersom det är möjligt att alla fällda björnar inte registrerats än.

I Dalarna var kvoten i område 1 ovan odlingsgränsen redan fylld efter första veckan 2010. I år har bara två av fem hittills skjutits. Även i område 2 i Dalarna har färre björnar fällts i år efter första veckan, 21 jämfört med 28 förra året.

I Gävleborg hade björnjägarna en bra start förra året med 22 fällda björnar första veckan. I år har det blivit 8 färre med 14 hittills registrerade, men länet har dagens jakt kvar att räkna in.

I Jämtland har totalt 27 fällda björnar registrerats under första veckan av björnjakten 2011. Under 2010 hade 29 skjutits de första sju jaktdagarna. Även i Norrbotten har man skjutit ungefär lika många i år som i fjol under inledningsveckan, med sju björnar fällda i år jämfört med sex förra året.

I Västerbotten har man däremot haft en riktigt bra startvecka och fällt dubbelt så många björnar än under förra årets första jaktvecka. Tio i år jämfört med fem i fjol.    

Största björnen hittills har fällts i Bollnäs, Gävleborgs län, och var en hane på 288 kilo. Förra året fälldes den största björnen i Sollefteå, Västernorrland. Det var en björnhanne som vägde 277 kilo som sköts senare under september månad.

Antalet stora björnar verkar dock vara färre i år vid inledningsveckan. Första veckan förra året fälldes tio björnar över 200 kilo, men i år har bara fem över 200 kilo hittills registrerats.

Observera att siffrorna uppdateras efterhand på SVA:s hemsida och är därför inte helt säkra. För exakt kvarvarande björnkvot kontakta respektive läns länsstyrelse.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser