SAMMANFATTNING: Björnkvoterna fylls på

RIKS (JJ). Björnjakten har nått halvtid på premiärveckan och nu har Sveriges jägare passerat 50 fällda björnar.

I dag på morgonen hade totalt 54 björnar fällts i norra Sverige. Fortfarande har ingen björn fällts i Värmland men Västernorrland har nu fått sin första björn. Jämtland toppar fortfarande på 18 fällda björnar men har också störst tilldelning av alla län.

Av de björnar som rapporterats in till Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, är 26 hanar och 16 honor. Fortfarande saknas uppgifter på tolv björnar. Största registrerade björnen är hannen som fälldes i Bollnäs i måndags på hela 288 kg.

Skjutna björnar: Jämtland 18 st, Gävleborg 11 st, Dalarna 11, Västerbotten 7, Norrbotten 6 st och  Västernorrland 1.

Har du bild på skjuten björn? MMS:a Jaktjournalen på 073-905 85 47

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser