SAMMANFATTNING: Björnkvoterna fylls på

RIKS (JJ). Björnjakten har nått halvtid på premiärveckan och nu har Sveriges jägare passerat 50 fällda björnar.

I dag på morgonen hade totalt 54 björnar fällts i norra Sverige. Fortfarande har ingen björn fällts i Värmland men Västernorrland har nu fått sin första björn. Jämtland toppar fortfarande på 18 fällda björnar men har också störst tilldelning av alla län.

Av de björnar som rapporterats in till Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, är 26 hanar och 16 honor. Fortfarande saknas uppgifter på tolv björnar. Största registrerade björnen är hannen som fälldes i Bollnäs i måndags på hela 288 kg.

Skjutna björnar: Jämtland 18 st, Gävleborg 11 st, Dalarna 11, Västerbotten 7, Norrbotten 6 st och  Västernorrland 1.

Har du bild på skjuten björn? MMS:a Jaktjournalen på 073-905 85 47

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser