Samlar in pengar för att rädda rådjur

BORGHOLM(JJ). Rådjuren har det tufft i vinter och söker sig in till villaträdgårdarna för att försöka överleva. Därför startade Eva Wallenbrink i Borgholm "operation dörrknackning", med syfte att samla in pengar för att kunna köpa foder till rådjuren.

– Rådjuren har jättesvårt att hitta mat och är inne i trädgårdarna och letar föda. De har till och med gått på vår altan. Här i Åkerhagen handlar det om ett tiotal rådjur som har jättesvårt att hitta mat, berättar Eva Wallenbrink för Ölandsbladet.

Hon bestämde sig för att göra något  åt saken.
– Jag blev inspirerad av en artikel i Ölandsbladet, den handlade om en man som la ut ensilage till råddjuren. Därför gick jag ut i grannskapet i söndags och knackade dörr och fick ihop 1 450 kronor som ska användas till föda för rådjuren.
Det visade sig att många ville ställa upp för att hjälpa rådjuren.
– Jättemånga var intresserade och jag vill uppmana fler att göra på detta viset. 

Christina Erlandsson har under en tid lagt  ut saftigt ensilage på olika ställen i naturreservatet Borga Haga, knopparna från ask är rådjursgodis och skivade äpplen blir också till föda. 
– Utfodringen sker så långt från stan som möjligt, rådjuren är ju inte lika söta om de tar tulpanerna i trädgårdarna i vår, berättar Erlandsson som också höjer ett varningens finger för att mata utan efteratanke. 
– Torrt hö går inte, det är är livsfarligt för rådjuren. Och när man väl börjat utfodringen måste den hållas igång, jag började i november.

På kungliga Solliden hjälper man också till med mat åt rådjuren och där skottar man även snö från ängen för att de ska komma åt att äta.

AKTUELLT

Sörmländska mufflonflockar utslagna av vargar

Sörmland (JJ) Flocken av vargar och varghybrider slog ut en hel lokal population av mufflonfår norr om Katrineholm i Sörmland. – Samma sak hände i Sjundareviret, säger Anders Nilsson, jaktvårdskonsulent vid Svenska Jägareförbundet.

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Annonser