Samlar in pengar för att rädda rådjur

BORGHOLM(JJ). Rådjuren har det tufft i vinter och söker sig in till villaträdgårdarna för att försöka överleva. Därför startade Eva Wallenbrink i Borgholm "operation dörrknackning", med syfte att samla in pengar för att kunna köpa foder till rådjuren.

– Rådjuren har jättesvårt att hitta mat och är inne i trädgårdarna och letar föda. De har till och med gått på vår altan. Här i Åkerhagen handlar det om ett tiotal rådjur som har jättesvårt att hitta mat, berättar Eva Wallenbrink för Ölandsbladet.

Hon bestämde sig för att göra något  åt saken.
– Jag blev inspirerad av en artikel i Ölandsbladet, den handlade om en man som la ut ensilage till råddjuren. Därför gick jag ut i grannskapet i söndags och knackade dörr och fick ihop 1 450 kronor som ska användas till föda för rådjuren.
Det visade sig att många ville ställa upp för att hjälpa rådjuren.
– Jättemånga var intresserade och jag vill uppmana fler att göra på detta viset. 

Christina Erlandsson har under en tid lagt  ut saftigt ensilage på olika ställen i naturreservatet Borga Haga, knopparna från ask är rådjursgodis och skivade äpplen blir också till föda. 
– Utfodringen sker så långt från stan som möjligt, rådjuren är ju inte lika söta om de tar tulpanerna i trädgårdarna i vår, berättar Erlandsson som också höjer ett varningens finger för att mata utan efteratanke. 
– Torrt hö går inte, det är är livsfarligt för rådjuren. Och när man väl börjat utfodringen måste den hållas igång, jag började i november.

På kungliga Solliden hjälper man också till med mat åt rådjuren och där skottar man även snö från ängen för att de ska komma åt att äta.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser