Samer uttrycker oro efter gårdagens besked

RIKS(JJ). Svenska Samernas Riksförbund, SSR, uttrycker oro för framtiden efter regerings beslut om att stoppa licensjakten på varg nästa år. - Jag känner stor oro för att vi nu kommer att se fler vargar som trycks upp mot renskötselområdet. Det krävs att regeringen nu vidtar åtgärder för att förenkla och bekosta skyddsjakt på varg, säger Jörgen Jonsson, förbundsordförande i SSR, till Norran.se.

SSR menar det nu kommer krävas en aktiv förvaltning av vargstammen för att bland annat rennäringen inte ska bli negativt påverkad. 

Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist på SSR, påpekar att man har dålig erfarenhet av det nuvarande systemet för skyddsjakt på varg. Nu hoppas man därför att regeringen vet hur man ska möta problemen som deras beslut kommer att skapa. 
Det här rapporterar Norran.se.

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser