Samer kräver jakt på rovdjur

Minska antalet vargar, järvar, kungsörnar, lodjur och björnar inom renskötselområdet. Det kräver nu Samelandspartiet.

Samelandspartiet vill minska antalet vargar, järvar, kungsörnar, lodjur och björnar inom renskötselområdet.

– Den ekologiska balansen mellan renar och rovdjur är rubbad i renskötselområdet, skriver Samelandspartiets Bror Saitton i ett pressmeddelande och hänvisar till regeringens förslag till riksdagen om en ny rovdjursförvaltning.

Han hävdar att både etappmål och miniminivåer för de stora rovdjuren har uppnåtts med så god marginal att det är möjligt med jakt. Sametinget har beräknat skadorna och merarbetet för rennäringen på grund av rovdjursangreppen till 227 miljoner kronor.

Bror Saitton pekar på att regeringen avsatt 59 miljoner kronor till viltskador nästa år, och han kräver full kostnadstäckning, skriver Östersunds-Posten.

4 kommentarer

 • Belöning
  Det är bättre att dom inför skottpengar på rovdjur då hjälper folket till :)

 • Paragraf 28
  Måste väl gälla samerna oxo vad jag kan förstå men det är klart då måste man ju vara ute med djuren .

 • Renar
  227 miljoner, har man räknat med de över 200 renar som samerna dränkte förra veckan. Det kanske var vargens eller kungsörnens fel det också. Minska antalet kungsörnar. Har aldrig hört något så dumt.

 • Blanda inte bort ”korten”
  Man kan tycka vad man vill om andras näringar men det hör inte hop med hotet mot våra tam-djur dit renen räknas enligt lag. Hela lands-bygdssveriges djurhållning är under hot och vi
  får inte skydda djuren enl. Djurskyddslagen.

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser