Samer för en enad rovdjursfront

Umeå (JJ) En Enad front är Svenska Samernas Riksförbunds strategi för samebyarna i rovjursfrågan. Förbundsjuristen Jenny Wik Karlsson menar att den stora frågan är hur samebyarna ska jobba framåt i det allt mer trängande rovdjurstrycket. – Vi vet ju att vi har de högsta rovdjursstammarna på många många år. Jag tror vi har den högsta rovdjursstammen på björn på 200 år.

Jenny Wik Karlsson menar att lodjursstammen är ständigt konstant och att järven är på väg och från SSR:s sida har man aldrig tidigare år sett att det är så många enskilda renskötselföretag som är på väg mot eller som redan har gått i konkurs.
Dialogmötet på folkets hus i Umeå är start för SSR:s rovdjursgrupp och förbundets representanter i viltförvaltningsdelegtionerna.   Syftet är att utbilda representanterna och rovdjursgruppen i dialog, kommunikation och förhandling. Det är även ett möte där man träffas för diskutera vad som är på gång med rovdjuren, hur ser det ut i samebyarna, under vilka förutsättningar samebyarna verkar och vad som händer i delegationerna. Jenny Wik Karlsson säger att de försöker jobba likadant i alla delegationer i alla län.    

– Det är mycket frustration och det är mycket jobbiga saker och det är svåra saker och man påverkas det är ju självklart, säger hon och tillägger att det är viktigt att omvandla frustrationen till kreativa arbetsmetoder och fokusera energin på att göra något åt situationen.   
– Det är ju det som är den stora utmaningen, hur ska vi jobba framåt och orka, när vi har en situation som ser ut som den gör idag och mäkta med att driva våra frågor, säger hon till Oddasat.se.

0 kommentarer

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser