Samer för en enad rovdjursfront

Umeå (JJ) En Enad front är Svenska Samernas Riksförbunds strategi för samebyarna i rovjursfrågan. Förbundsjuristen Jenny Wik Karlsson menar att den stora frågan är hur samebyarna ska jobba framåt i det allt mer trängande rovdjurstrycket. – Vi vet ju att vi har de högsta rovdjursstammarna på många många år. Jag tror vi har den högsta rovdjursstammen på björn på 200 år.

Jenny Wik Karlsson menar att lodjursstammen är ständigt konstant och att järven är på väg och från SSR:s sida har man aldrig tidigare år sett att det är så många enskilda renskötselföretag som är på väg mot eller som redan har gått i konkurs.
Dialogmötet på folkets hus i Umeå är start för SSR:s rovdjursgrupp och förbundets representanter i viltförvaltningsdelegtionerna.   Syftet är att utbilda representanterna och rovdjursgruppen i dialog, kommunikation och förhandling. Det är även ett möte där man träffas för diskutera vad som är på gång med rovdjuren, hur ser det ut i samebyarna, under vilka förutsättningar samebyarna verkar och vad som händer i delegationerna. Jenny Wik Karlsson säger att de försöker jobba likadant i alla delegationer i alla län.    

– Det är mycket frustration och det är mycket jobbiga saker och det är svåra saker och man påverkas det är ju självklart, säger hon och tillägger att det är viktigt att omvandla frustrationen till kreativa arbetsmetoder och fokusera energin på att göra något åt situationen.   
– Det är ju det som är den stora utmaningen, hur ska vi jobba framåt och orka, när vi har en situation som ser ut som den gör idag och mäkta med att driva våra frågor, säger hon till Oddasat.se.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Annonser