Samer besvikna efter beslut om fjälljakten

Svenska samernas riksförbund, SSR, och samebyarna är missnöjda efter riksdagsbeslut om fjälljakten. För samerna hade ett beslut om att återgå till reglerna som gällde före år 2007 åtminstone varit ett steg i rätt riktning, de menar nämligen att fjälljakten tillhör samebyarna och man vill ha ett större inflytande över fövaltningen.

År 1992 togs ett riksdagsbeslut om innebar att fjällen öppnades för svenska jägare, innan dess hade samebyarna ett stort inflytande över denna jakt.
Samerna protesterade mot beslutet.
– Vi har den grundläggande principen kvar att jakten tillhör samebyarna och vi önskar ett större inflytande över förvaltningen, säger Jörgen Jonsson, ordförande för SSR, till Sveriges Radio Sameradion.

Tidigare har SSR och Girjas sameby tagit denna fråga till domstol. 
De enda riksdagspartier som kan tänka sig att återgå till en liknande ordning som gällde innan år 1992 är Miljöpartiet och Vänsterpartiet.
Det här rapporterar Sveriges Radio Sameradion.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser