Samer besvikna efter beslut om fjälljakten

Svenska samernas riksförbund, SSR, och samebyarna är missnöjda efter riksdagsbeslut om fjälljakten. För samerna hade ett beslut om att återgå till reglerna som gällde före år 2007 åtminstone varit ett steg i rätt riktning, de menar nämligen att fjälljakten tillhör samebyarna och man vill ha ett större inflytande över fövaltningen.

År 1992 togs ett riksdagsbeslut om innebar att fjällen öppnades för svenska jägare, innan dess hade samebyarna ett stort inflytande över denna jakt.
Samerna protesterade mot beslutet.
– Vi har den grundläggande principen kvar att jakten tillhör samebyarna och vi önskar ett större inflytande över förvaltningen, säger Jörgen Jonsson, ordförande för SSR, till Sveriges Radio Sameradion.

Tidigare har SSR och Girjas sameby tagit denna fråga till domstol. 
De enda riksdagspartier som kan tänka sig att återgå till en liknande ordning som gällde innan år 1992 är Miljöpartiet och Vänsterpartiet.
Det här rapporterar Sveriges Radio Sameradion.

0 kommentarer

AKTUELLT

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser