Samebyar vill ha skyddsjakt på varg

Östersund (JJ) Mittådalens sameby i Härjedalen begär nu hos länsstyrelsen skyddsjakt på en varg som befinner sig i området vid Flatruet, där samebyn har renar. Och i Jämtland har Njarke sameby problem med en varg söder om Hunge, som man begär skyddsjakt på.

Länsstyrelsen har inte tagit något skyddsjaktsbeslut enligt rovdjurshandläggaren Mikael Wallén.
Ett nytt vargrevir har bildats vid Tandsjön söder om Lillhärdal i Härjedalen, i gränstrakterna mot Dalarna. Enligt Wallén har de båda vargarna revirmarkerat och i området finns för närvarande 80-talet renar.

Ännu föreligger inga uppgifter till länsstyrelsen om att vargarna börjat döda eller skada renar.

I detta område fanns även tidigare ett vargrevir, som blev känt inte minst i det så kallade Lillhärdalsfallet. Länsstyrelsen beslöt tidigare i år om skyddsjakt på vargarna i reviret och fyra individer dödades. Men nu har alltså nya vargar vandrat in.

Länsstyrelsen har även rapporter om en varg i trakten av Ytterhogdal i Härjedalen och tre-fyra vargar i östra Jämtland.

AKTUELLT

Stövarjägare samlar in pengar mot barncancer

Växjö (JJ) Stövarjägare samlar in pengar för kampen mot barncancer. – Det har blivit en stor succé och vi kör den 3 februari i år. Vi siktar på att samla in kanske 100 000 kronor, säger en av initiativtagarna, Bengt Lindell i Jaktjournalens webbradio.

Uppdaterad: Jakt på en varg till i Dalarna

Dalarna (JJ) Skabbvargen som fälldes i Flatenreviret räknas inte in i licensen. Därför blir det jakt på en varg till. Men ambitionen har inte varit att tömma reviret, säger Jonas Bergman på länsstyrelsen i Jaktjournalens webbradio.

Nya rekordsiffror för Jaktjournalen

Kungsbacka (JJ) Utvecklingen går framåt för Jaktjournalen som idag kan presentera rekordsiffror både för tidningen och hemsidan. – Jättekul att landets jägare uppskattar det vi gör, säger chefredaktör Holger Nilsson.

Annonser