Samebyar vill avbryta björnforskning

Åtta samebyar i Norrbotten kräver att det skandinaviska björnprojektet avslutas inom Laponiaområdet. Forskningen stör renarna och har inget värde för rennäringen, anser samebyarna, uppger Sveriges Radio Norrbotten.

 Det skandinaviska björnprojektet startade 1984 och finansieras av Naturvårdsverket, Svenska jägareförbundet, Världsnaturfonden, Direktoratet for naturförvaltning i Norge och Norsk institut for naturforskning.

Det huvudsakliga syftet med forskningen är att lära sig björnens beteende, ta fram den vetenskapliga grunden för björnstammens förvaltning samt att informera allmänheten.

En del av forskningen bedrivs inom världsarvet Laponia, där åtta samebyar har sin verksamhet.

Samebyarnas främsta kritik handlar om att forskarna under 25 års tid inte har tagit fram information som är av värde för de människor som bor och verkar i området, samt att renarna störs av forskarna.

– Det måste bli ett avslut på det här, säger Bertil Kielatis, ordförande i Sirges sameby.

Men forskningsledaren Jon Swenson har svårt att förstå kritiken – rennäringen har visst nytta av forskningen, som bedrivs både försiktigt och etiskt säger Swenson.
Dessutom har man precis startat ett projekt om hur mycket renar som björnar river.

– Jag förstår att de är intresserade av det som rör deras verksamhet. Men vi har ju precis startat ett nytt projekt och vi gör precis vad de vill, säger Jon Swenson.

Men Bertil Kielatis tycker det är märkligt att det ska dröja 25 år.

– Det är lite sent påkommet, säger Kielatis.

Samebyarna anser dock att den forskningen ska fortgå, medan all annan björnforskning i Laponia bör läggas ner. Något Jon Swenson har svårt att se.eftersom det finns andra intressen än rennäringen att ta hänsyn till, bland annat de norska och svenska finansiärerna.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Annonser